Trudny początek sezonu szparagowego. Przymrozki zniszczyły część zbiorów (zdjęcia)

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 06 maja 2016 09:40

- Tegoroczny sezon jest bardzo trudny dla producentów szparaga. Kwietniowe przymrozki spowodowały znaczne straty w najwcześniejszych zbiorach – mówił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podczas Konferencji Szparagowej.

Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga przyznał, że trudny sezon rzutuje na wysokie ceny, które obecnie kształtują się na poziomie 12-14 zł/kg u producenta. W poprzednich latach wynosiły około 7-10 zł/kg. - Wysyp szparaga spodziewany jest w przyszłym tygodniu i ceny powinny stopniowo spadać – oznajmił.

- Wśród polskich producentów przyjmuje się ogólnoeuropejski trend stosowania niskich tuneli foliowych, co uchroniło część szparagarni przed ostatnimi przymrozkami. Dzięki temu pierwsze szparagi spod osłon były dostępne dla konsumentów już na początku kwietnia – powiedział prof. Knaflewski.

Według niego, krajowa produkcja szparagów rozwija się bardzo dynamicznie, ale jeszcze szybciej rośnie ich spożycie. - Szacunkowa produkcja szparaga obecnie wynosi około 6 tys. ton, a spożycie w ciągu ostatnich kilku lat w przeliczeniu na 1 mieszkańca wzrosło 3- krotnie – dodał.

- Różnica pomiędzy wzrostem produkcji a spożyciem spowodowała spadek eksportu szparagów. Obecnie większe ilości spożywane są przez krajowych konsumentów, co również przyczyniło się do wzrostu importu szparagów do Polski. Na rynku dostępne są szparagi z Hiszpanii, Włoch, a także w ubiegłym roku z Niemiec – zaznaczył.

Dodał, że świeżość jest najważniejszą cechą jakościową szparagów. - Konsumenci często nie mając dobrego rozeznania kupują szparagi nieświeże. Złą jakość reprezentują poszarzałe, o pomarszczonej powierzchni wypustki. Gwarancję odpowiedniej świeżości zapewnia kupno szparagów bezpośrednio u producenta – mówił ekspert.

Zdaniem prof. Knaflewskiego, stale rosnąca popularność szparagów związana jest również z ich wysokimi właściwościami prozdrowotnymi i antyrakowymi, co dodatkowo przemawia za zwiększeniem ich spożycia. Ponadto są cenione za wykwintny smak oraz bardzo dużą wartość dietetyczną.

W Europie przede wszystkim preferowane są szparagi świeże. Należy podkreślić, że tylko niewielkie ilości wypustek trafiają do konserwowania, bowiem - jak zaznacza prof. Knaflewski - ten surowiec jest zbyt drogi dla przetwórstwa. Aczkolwiek (wzorem Chińczyków) w naszym kraju podejmowane są próby produkcji soku szparagowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.