PARTNER SERWISU

Trudny początek sezonu szparagowego. Przymrozki zniszczyły część zbiorów (zdjęcia)

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 06 maja 2016 09:40

- Tegoroczny sezon jest bardzo trudny dla producentów szparaga. Kwietniowe przymrozki spowodowały znaczne straty w najwcześniejszych zbiorach – mówił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podczas Konferencji Szparagowej.

Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga przyznał, że trudny sezon rzutuje na wysokie ceny, które obecnie kształtują się na poziomie 12-14 zł/kg u producenta. W poprzednich latach wynosiły około 7-10 zł/kg. - Wysyp szparaga spodziewany jest w przyszłym tygodniu i ceny powinny stopniowo spadać – oznajmił.

- Wśród polskich producentów przyjmuje się ogólnoeuropejski trend stosowania niskich tuneli foliowych, co uchroniło część szparagarni przed ostatnimi przymrozkami. Dzięki temu pierwsze szparagi spod osłon były dostępne dla konsumentów już na początku kwietnia – powiedział prof. Knaflewski.

Według niego, krajowa produkcja szparagów rozwija się bardzo dynamicznie, ale jeszcze szybciej rośnie ich spożycie. - Szacunkowa produkcja szparaga obecnie wynosi około 6 tys. ton, a spożycie w ciągu ostatnich kilku lat w przeliczeniu na 1 mieszkańca wzrosło 3- krotnie – dodał.

- Różnica pomiędzy wzrostem produkcji a spożyciem spowodowała spadek eksportu szparagów. Obecnie większe ilości spożywane są przez krajowych konsumentów, co również przyczyniło się do wzrostu importu szparagów do Polski. Na rynku dostępne są szparagi z Hiszpanii, Włoch, a także w ubiegłym roku z Niemiec – zaznaczył.

Dodał, że świeżość jest najważniejszą cechą jakościową szparagów. - Konsumenci często nie mając dobrego rozeznania kupują szparagi nieświeże. Złą jakość reprezentują poszarzałe, o pomarszczonej powierzchni wypustki. Gwarancję odpowiedniej świeżości zapewnia kupno szparagów bezpośrednio u producenta – mówił ekspert.

Zdaniem prof. Knaflewskiego, stale rosnąca popularność szparagów związana jest również z ich wysokimi właściwościami prozdrowotnymi i antyrakowymi, co dodatkowo przemawia za zwiększeniem ich spożycia. Ponadto są cenione za wykwintny smak oraz bardzo dużą wartość dietetyczną.

W Europie przede wszystkim preferowane są szparagi świeże. Należy podkreślić, że tylko niewielkie ilości wypustek trafiają do konserwowania, bowiem - jak zaznacza prof. Knaflewski - ten surowiec jest zbyt drogi dla przetwórstwa. Aczkolwiek (wzorem Chińczyków) w naszym kraju podejmowane są próby produkcji soku szparagowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI