PARTNER SERWISU

Topinambur – jak uprawiać to warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 23 kwietnia 2015 09:25

Topinambur – jak uprawiać to warzywo? www.shutterstock.com

Topinambur (Helianthus tuberosus) zwany także słonecznikiem bulwiastym jest wartościowym warzywem, ze względu szerokie zastosowanie jadalnych bulw, a także duży potencjał produkcyjny - jedna roślina może wytworzyć nawet 50 bulw.

Bulwy mogą być różnego kształtu - owalne, wrzecionowate, nieregularne. W zależności od odmiany ich skórka ma barwę białą, żółta, różową, a nawet czerwoną lub fioletową. Z kolei miąższ jest przeważnie biały lub żółty. W Polsce zarejestrowane są dwie odmiany tego gatunku - 'Albik' o białych, maczugowato wydłużonych bulwach oraz odmiana 'Rubik' charakteryzująca się fioletowym, nieregularnym kształtem.

Gatunek ten jest łatwy w uprawie, nie ma wysokich wymagań klimatycznych. Bulwy mogą zimować w gruncie, znoszą spadki temperatury do -14°C. Najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych, jednak toleruje również lekkie zacienienie. Preferuje gleby średnio zwięzłe, przewiewne, zasobne w składniki pokarmowe i wilgotne. Dobrze znosi występujące okresy suszy.

Topinambur jako roślinę wieloletnią można uprawiać na tym samym stanowisku przez okres 3-4 lat. Dłuższa uprawa jest nieopłacalna, ze względu na niższe plony. Przed założeniem plantacji (jesienią) wskazane jest nawożenie organiczne. Natomiast nawozy mineralne należy stosować na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki nawozów to 80-120 kg/ha N, 60-80 kg/ha P205, 120-160 K2O.

Na plantacjach rozmnażany jest wyłącznie wegetatywnie. Materiał nasadzeniowy stanowią bulwy o masie 40-60 g. Wysadza się je w okresie jesiennym lub wczesną wiosną, na głębokość około 10-15 cm. Przy sadzeniu należy zachować rozstaw 70-100 x 50-60 cm. W kolejnych latach z bulw zachowanych w podłożu wyrastają nowe rośliny, dając początek nowej plantacji.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie plantacji oraz nawadnianie w okresie suszy. W celu uzyskania większego plonu bulw należy usuwać pąki kwiatowe. Spośród chorób największe straty na plantacji może powodować rdza słonecznika, a także zgnilizna twardzikowa. Szkody w plonach wyrządzają także gąsienice rolnicy zbożówki oraz ślimaki.

Zbiór bulw rozpoczyna się w październiku (przed zamarznięciem gleby) lub wczesna wiosną - marzec. Podczas zbioru należy uważać aby nie uszkodzić delikatnej skórki. W trakcie zbioru należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnej skórki bulw. Z plantacji można uzyskać plon około 10-35 t/ha. Bulwy można przechowywać w foli polietylenowej, w temperaturze 0-2°C przy wilgotności powietrza w zakresie 85-95 proc.

Bulwy topinambura mają oryginalny smak i szerokie zastosowanie – można je przyrządzać podobnie jak ziemniaki, a nawet marynować. Znajdują również zastosowanie przy produkcji alkoholu lub syropów fruktozowych. Natomiast części nadziemne (pozostałe po uprawie) przeznaczone są do produkcji pasz. Gatunek ten uprawiany jest przeważnie w krajach Europy Zachodniej, a także w północnej części Chin.
.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM