PARTNER SERWISU

Tatsoi - warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw orientalnych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 czerwca 2016 11:07

Tatsoi - warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw orientalnych Tatsoi (szpinakowa gorczyca) jest kolejnym atrakcyjnym warzywem kapustnym/ fot. shutterstock.com

Tatsoi jest kolejnym atrakcyjnym warzywem kapustnym pochodzącym z południowo-wschodnich regionów Azji. W naszym kraju coraz chętniej spożywane są mieszanki warzyw liściowych. Liście tatsoi cechują się lekko pikantnym smakiem i niewątpliwie stanowią idealny komponent do tego typu sałatek.

Tatsoi znane również jako szpinakowa gorczyca jest warzywem pochodzącym z klimatu umiarkowanie chłodnego. Toleruje spadki temperatury, a nawet lekkie przemarznięcie rozet w okresie jesiennym wpływa bardzo korzystnie na smak tego warzywa. Uprawy tatsoi można prowadzić w terminie - od wczesnej wiosny aż do jesieni.

Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu przeprowadza się zwykle od połowy lipca. Warzywo to można uprawiać również z rozsady wysadzanej od drugiej dekady sierpnia. Termin ten pozwala na uzyskanie plonów w okresie jesiennym. Dodatkowo zabezpieczenie upraw przed mrozem za pomocą włókniny umożliwia przedłużenie okresu plonowania.

Pod plantacje wskazane są gleby średnio zwięzłe i umiarkowanie wilgotne. Nie należy uprawiać tego warzywa na stanowiskach po innych kapustnych, przez co najmniej 4 lata. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu, nawożeniu (na podstawie analiz gleby) oraz nawadnianiu uprawy.

Zbiór blaszek liściowych wraz z ogonkami można przeprowadzać od fazy wyrośniętych kilku liści, bądź w momencie całkowicie wykształconych rozet. Tatsoi (podobnie jak inne warzywa liściowe) nie nadaje się do dłuższego przechowywania, bowiem przy nieodpowiednich warunkach składowania liście szybko więdną i stają się żółtawe.

Warzywo to cechuje się dużo większymi właściwościami odżywczymi niż dobrze poznana już w naszym kraju kapusta chińska. Liście tatsoi stanowią cenne źródło substancji antyoksydacyjnych. Ogonki liściowe można spożywać w podobny sposób jak selera naciowego, natomiast blaszki liściowe posiadają zbliżony smak do szpinaku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI