Tatsoi - warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw orientalnych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 czerwca 2016 11:07

Tatsoi - warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw orientalnych Tatsoi (szpinakowa gorczyca) jest kolejnym atrakcyjnym warzywem kapustnym/ fot. shutterstock.com

Tatsoi jest kolejnym atrakcyjnym warzywem kapustnym pochodzącym z południowo-wschodnich regionów Azji. W naszym kraju coraz chętniej spożywane są mieszanki warzyw liściowych. Liście tatsoi cechują się lekko pikantnym smakiem i niewątpliwie stanowią idealny komponent do tego typu sałatek.

Tatsoi znane również jako szpinakowa gorczyca jest warzywem pochodzącym z klimatu umiarkowanie chłodnego. Toleruje spadki temperatury, a nawet lekkie przemarznięcie rozet w okresie jesiennym wpływa bardzo korzystnie na smak tego warzywa. Uprawy tatsoi można prowadzić w terminie - od wczesnej wiosny aż do jesieni.

Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu przeprowadza się zwykle od połowy lipca. Warzywo to można uprawiać również z rozsady wysadzanej od drugiej dekady sierpnia. Termin ten pozwala na uzyskanie plonów w okresie jesiennym. Dodatkowo zabezpieczenie upraw przed mrozem za pomocą włókniny umożliwia przedłużenie okresu plonowania.

Pod plantacje wskazane są gleby średnio zwięzłe i umiarkowanie wilgotne. Nie należy uprawiać tego warzywa na stanowiskach po innych kapustnych, przez co najmniej 4 lata. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu, nawożeniu (na podstawie analiz gleby) oraz nawadnianiu uprawy.

Zbiór blaszek liściowych wraz z ogonkami można przeprowadzać od fazy wyrośniętych kilku liści, bądź w momencie całkowicie wykształconych rozet. Tatsoi (podobnie jak inne warzywa liściowe) nie nadaje się do dłuższego przechowywania, bowiem przy nieodpowiednich warunkach składowania liście szybko więdną i stają się żółtawe.

Warzywo to cechuje się dużo większymi właściwościami odżywczymi niż dobrze poznana już w naszym kraju kapusta chińska. Liście tatsoi stanowią cenne źródło substancji antyoksydacyjnych. Ogonki liściowe można spożywać w podobny sposób jak selera naciowego, natomiast blaszki liściowe posiadają zbliżony smak do szpinaku.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI