Tatsoi - warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw orientalnych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 czerwca 2016 11:07

Tatsoi - warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw orientalnych Tatsoi (szpinakowa gorczyca) jest kolejnym atrakcyjnym warzywem kapustnym/ fot. shutterstock.com

Tatsoi jest kolejnym atrakcyjnym warzywem kapustnym pochodzącym z południowo-wschodnich regionów Azji. W naszym kraju coraz chętniej spożywane są mieszanki warzyw liściowych. Liście tatsoi cechują się lekko pikantnym smakiem i niewątpliwie stanowią idealny komponent do tego typu sałatek.

Tatsoi znane również jako szpinakowa gorczyca jest warzywem pochodzącym z klimatu umiarkowanie chłodnego. Toleruje spadki temperatury, a nawet lekkie przemarznięcie rozet w okresie jesiennym wpływa bardzo korzystnie na smak tego warzywa. Uprawy tatsoi można prowadzić w terminie - od wczesnej wiosny aż do jesieni.

Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu przeprowadza się zwykle od połowy lipca. Warzywo to można uprawiać również z rozsady wysadzanej od drugiej dekady sierpnia. Termin ten pozwala na uzyskanie plonów w okresie jesiennym. Dodatkowo zabezpieczenie upraw przed mrozem za pomocą włókniny umożliwia przedłużenie okresu plonowania.

Pod plantacje wskazane są gleby średnio zwięzłe i umiarkowanie wilgotne. Nie należy uprawiać tego warzywa na stanowiskach po innych kapustnych, przez co najmniej 4 lata. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu, nawożeniu (na podstawie analiz gleby) oraz nawadnianiu uprawy.

Zbiór blaszek liściowych wraz z ogonkami można przeprowadzać od fazy wyrośniętych kilku liści, bądź w momencie całkowicie wykształconych rozet. Tatsoi (podobnie jak inne warzywa liściowe) nie nadaje się do dłuższego przechowywania, bowiem przy nieodpowiednich warunkach składowania liście szybko więdną i stają się żółtawe.

Warzywo to cechuje się dużo większymi właściwościami odżywczymi niż dobrze poznana już w naszym kraju kapusta chińska. Liście tatsoi stanowią cenne źródło substancji antyoksydacyjnych. Ogonki liściowe można spożywać w podobny sposób jak selera naciowego, natomiast blaszki liściowe posiadają zbliżony smak do szpinaku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.