PARTNER SERWISU

Szwajcarzy chętnie konsumują marchew i pomidory

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel 05 czerwca 2015 08:45

Jak wynika z najnowszych danych, w 2014 roku Szwajcarzy najchętniej konsumowali
marchew, a tuż za nią pomidory oraz sałatę lodową - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel.

W 2014 roku konsumpcja marchwi wyniosła 8,23 kg na osobę, pomidorów – 7,82 kg, a sałaty 4,69 kg. Poza tymi trzema najchętniej spożywanymi warzywami powodzeniem cieszą się słodka papryka 4,23  kg, ogórki 3,72 kg, melony – 3,48 kg, cebula – 3,38 kg, cukinia – 3,18 kg oraz pomidory koktajlowe – 2,64 kg. W przypadku owoców największe ilości kupione w minionym roku przez szwajcarskich konsumentów to 63 tys. ton jabłek i 60 tys. ton bananów.

Na trzecim miejscu uplasowały się pomarańcze i kolejno mandarynki, winogrona i gruszki. Jak wynika z zaprezentowanych danych w 2014 roku na popularności zyskały przede wszystkim cytryny, mandarynki, banany oraz truskawki. Mniej za to kupowano pomarańczy, winogron oraz melonów. Z roku na rok na popularności tracą również w Szwajcarii jabłka i nektarynki

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI