Szczepione pomidory - większa odporność na warunki stresowe podczas uprawy

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 maja 2015 15:29

Szczepione pomidory - większa odporność na warunki stresowe podczas uprawy www.shutterstock.com

Rozsada szczepiona pomidorów produkowana jest przeważnie w wyspecjalizowanych obiektach szklarniowych. Aktualnie zabieg szczepienia stosuje się do wszystkich typów pomidorów zarówno wielkoowocowych, jak i gronowych czy koktajlowych.

Celem szczepienia rozsady pomidorów jest zwiększenie ich zdrowotności. System korzeniowy podkładek jest odporny na większość patogenów pochodzenia glebowego oraz na niższe temperatury podłoża. Ponadto zaletą szczepionej rozsady jest wytworzenie silnego, dobrze rozbudowanego systemu korzeniowego, który umożliwia lepsze odżywianie roślin, zarówno pobieranie wody, jak i składników pokarmowych.

Pomidory szczepione charakteryzują się intensywniejszą siłą wzrostu, oraz posiadają lepszy wigor. Dzięki szczepieniu można uzyskać lepszy plon handlowy – owoce są twardsze, dobrze wypełnione o wysokiej jakości.

Obecnie do szczepienia wykorzystuje się podkładkę Maxifort F1, która cechuje się największą odpornością na korkowatość. Ponadto zapewnia lepszą odporność na choroby - fuzariozę szyjki korzeniowej, a także tolerancję na wirusa Pepino Mosaic Virus. Nowością jest podkładka Optifort F1, która pozwala na szybkie uzyskanie balansu generatywno-wegetatywnego.

Najczęściej wykonuje się szczepienie pomidorów metodą japońską przy prowadzeniu roślin na dwa pędy. Szczepienie to stosuje się przeważnie w szklarniach do uprawy przedłużonej. Zabieg ten polega na przycięciu (pod odpowiednim kątem) podkładki oraz odmiany szlachetnej, a następnie połączenie ich za pomocą specjalnego klipsa silikonowego. W optymalnych warunkach proces zrastania trwa około 5-7 dni.

Po zaszczepieniu należy zapewnić zaszczepionym roślinom wyższą temperaturę powietrza 25-27 st. C, a także wilgotność powietrza na poziomie 95 proc. Po zrośnięciu należy stopniowo rozpocząć wietrzenie uprawy, w celu przystosowania zaszczepionych pomidorów do normalnych warunków panujących w obiekcie szklarniowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.