Susza może wpłynąć na obniżkę plonów i pogorszenie jakości owoców i warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 13 sierpnia 2015 11:48

Susza może wpłynąć na obniżkę plonów i pogorszenie jakości owoców i warzyw Każdy niedobór wody powoduje obniżenie plonów wszystkich uprawianych roślin/ fot. shutterstock

- Z punktu widzenia producentów owoców i warzyw rozwiązaniem pozwalającym na zmniejszenie wpływu niekorzystnych zjawisk pogodowych, w tym suszy, na wielkość produkcji i poziom cen, a co za tym idzie na stabilizację dochodów jest zrzeszanie się w organizacje producentów. Organizacje producentów w tym sektorze, zgodnie z obecnymi przepisami o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych, mają możliwość prowadzenia działań antykryzysowych i zarządzania kryzysami w ramach programów operacyjnych, do których mogą otrzymać dofinansowanie ze środków unijnych - twierdzą specjaliści z MRiRW.

Zgodnie z wynikami monitoringu suszy rolniczej, prowadzonego przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB) na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na terenie całego kraju występuje duży deficyt wody. Każdy niedobór wody powoduje obniżenie plonów wszystkich uprawianych roślin. Im niedobór wody jest większy i im dłużej trwa, tym zniżka plonów jest większa. Do obniżki plonów i pogorszenia jakości owoców przyczynia się również długo utrzymująca się wysoka temperatura powietrza i nadmierne nasłonecznienie - informuje

W odniesieniu do rynku owoców, łączna produkcja wszystkich owoców z drzew, w tym przede wszystkim jabłek, jest przewidywana na bardzo wysokim poziomie. Tegoroczne zbiory owoców z drzew są wstępnie oceniane na ok. 3,7 mln ton, tj. o blisko 2 proc. więcej od wysokiej produkcji 2014 r., a produkcja jabłek na 3 252 tys. ton, tj. o 1,8 proc. wyżej od rekordowej ubiegłorocznej.

Na obecnym etapie GUS przewiduje wzrost produkcji w porównaniu do roku ubiegłego wszystkich gatunków owoców z drzew z wyjątkiem śliwek. Zbiory większości gatunków krzewów owocowych szacuje na poziomie niższym od ubiegłorocznego. - Czynnikiem ograniczającym uzyskanie wyższych plonów może być susza. Problemem może być także czynnik ekonomiczny, który będzie decydował o wysokości zbiorów porzeczki czarnej. Jednak zbiory truskawek, mimo ogłoszenia zagrożenia suszą tych upraw, GUS ocenia na poziomie 207 tys. ton, tj. o 2 proc. wyższym w porównaniu do roku ubiegłego - informują eksperci MRiRW.

Łączne zbiory warzyw gruntowych w 2015 r. szacuje się na poziomie o blisko 5 proc. niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy natomiast dla warzyw ciepłolubnych. Wiąże się to z przebiegiem warunków atmosferycznych i glebowych wiosną. Ze względu na zimną glebę i duże wahania temperatur oraz suchą wiosnę wschody warzyw były przeważnie słabsze od ubiegłorocznych. Rozwój roślin przebiegał często w niesprzyjających warunkach i był spowolniony. Na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów. Tylko w nielicznych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i wysadzania warzyw oraz dość wyrównane wschody.

- Z oceną wpływu suszy na wielkość produkcji upraw należy poczekać do końca września br., kiedy zbiory większości gatunków będą już przeprowadzone. GUS opublikuje wówczas przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Można zakładać, że obniżka plonów w wyniku suszy będzie dotyczyła głównie upraw jednorocznych i płytkokorzeniących się. Problem suszy dotyczy przede wszystkim upraw na glebach lekkich, niewyposażonych w systemy nawadniające. Jednocześnie, w odniesieniu do wysokości plonów, na kwestię suszy może nakładać się problem strat produkcyjnych spowodowanych długotrwałymi, bardzo wysokimi temperaturami - dodaje ekspertka MRiRW.

W roku bieżącym, podobnie jak w ubiegłym, Komisja Europejska podjęła decyzję o przyznaniu nadzwyczajnego tymczasowego wsparcia producentom niektórych owoców i warzyw w celu zdjęcia z rynku ew. nadwyżki produktów, powodującej spadki cen oferowanych producentom.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.