PARTNER SERWISU

Susza może wpłynąć na obniżkę plonów i pogorszenie jakości owoców i warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 13 sierpnia 2015 11:48

Susza może wpłynąć na obniżkę plonów i pogorszenie jakości owoców i warzyw Każdy niedobór wody powoduje obniżenie plonów wszystkich uprawianych roślin/ fot. shutterstock

- Z punktu widzenia producentów owoców i warzyw rozwiązaniem pozwalającym na zmniejszenie wpływu niekorzystnych zjawisk pogodowych, w tym suszy, na wielkość produkcji i poziom cen, a co za tym idzie na stabilizację dochodów jest zrzeszanie się w organizacje producentów. Organizacje producentów w tym sektorze, zgodnie z obecnymi przepisami o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych, mają możliwość prowadzenia działań antykryzysowych i zarządzania kryzysami w ramach programów operacyjnych, do których mogą otrzymać dofinansowanie ze środków unijnych - twierdzą specjaliści z MRiRW.

Zgodnie z wynikami monitoringu suszy rolniczej, prowadzonego przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB) na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na terenie całego kraju występuje duży deficyt wody. Każdy niedobór wody powoduje obniżenie plonów wszystkich uprawianych roślin. Im niedobór wody jest większy i im dłużej trwa, tym zniżka plonów jest większa. Do obniżki plonów i pogorszenia jakości owoców przyczynia się również długo utrzymująca się wysoka temperatura powietrza i nadmierne nasłonecznienie - informuje

W odniesieniu do rynku owoców, łączna produkcja wszystkich owoców z drzew, w tym przede wszystkim jabłek, jest przewidywana na bardzo wysokim poziomie. Tegoroczne zbiory owoców z drzew są wstępnie oceniane na ok. 3,7 mln ton, tj. o blisko 2 proc. więcej od wysokiej produkcji 2014 r., a produkcja jabłek na 3 252 tys. ton, tj. o 1,8 proc. wyżej od rekordowej ubiegłorocznej.

Na obecnym etapie GUS przewiduje wzrost produkcji w porównaniu do roku ubiegłego wszystkich gatunków owoców z drzew z wyjątkiem śliwek. Zbiory większości gatunków krzewów owocowych szacuje na poziomie niższym od ubiegłorocznego. - Czynnikiem ograniczającym uzyskanie wyższych plonów może być susza. Problemem może być także czynnik ekonomiczny, który będzie decydował o wysokości zbiorów porzeczki czarnej. Jednak zbiory truskawek, mimo ogłoszenia zagrożenia suszą tych upraw, GUS ocenia na poziomie 207 tys. ton, tj. o 2 proc. wyższym w porównaniu do roku ubiegłego - informują eksperci MRiRW.

Łączne zbiory warzyw gruntowych w 2015 r. szacuje się na poziomie o blisko 5 proc. niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy natomiast dla warzyw ciepłolubnych. Wiąże się to z przebiegiem warunków atmosferycznych i glebowych wiosną. Ze względu na zimną glebę i duże wahania temperatur oraz suchą wiosnę wschody warzyw były przeważnie słabsze od ubiegłorocznych. Rozwój roślin przebiegał często w niesprzyjających warunkach i był spowolniony. Na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów. Tylko w nielicznych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i wysadzania warzyw oraz dość wyrównane wschody.

- Z oceną wpływu suszy na wielkość produkcji upraw należy poczekać do końca września br., kiedy zbiory większości gatunków będą już przeprowadzone. GUS opublikuje wówczas przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Można zakładać, że obniżka plonów w wyniku suszy będzie dotyczyła głównie upraw jednorocznych i płytkokorzeniących się. Problem suszy dotyczy przede wszystkim upraw na glebach lekkich, niewyposażonych w systemy nawadniające. Jednocześnie, w odniesieniu do wysokości plonów, na kwestię suszy może nakładać się problem strat produkcyjnych spowodowanych długotrwałymi, bardzo wysokimi temperaturami - dodaje ekspertka MRiRW.

W roku bieżącym, podobnie jak w ubiegłym, Komisja Europejska podjęła decyzję o przyznaniu nadzwyczajnego tymczasowego wsparcia producentom niektórych owoców i warzyw w celu zdjęcia z rynku ew. nadwyżki produktów, powodującej spadki cen oferowanych producentom.

 

 

 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI