Susza i embargo w 2015 r. częściowo zrównoważyły popyt i podaż brokułów w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 29 marca 2016 12:38

Susza i embargo w 2015 r. częściowo zrównoważyły popyt i podaż brokułów w Polsce fot. shutterstock

- Rozwój produkcji brokułów determinują dwie rzeczy. Brokuł jest coraz bardziej popularny, a więc rośnie popyt (ludzie coraz więcej wiedzą o jego prozdrowotnych właściwościach, doceniają jego smak itd.). Poza tym występuje również pewność zbytu - dobra współpraca producentów brokułów ze świeżym rynkiem i przetwórniami, np. mroźnie - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Przemysław Ciesielski ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

W 2015 roku susza i embargo częściowo zrównoważyły popyt i podaż - mniejszy rynek (bez Rosji) łatwiej było zaspokoić, ponieważ było mniej brokułów na polskich polach.

- Producenci byli w stanie sprzedać swoje produkty bez większego problemu, ale na pewno zbiory nie były dla nich satysfakcjonujące. Niestety, ucierpieli rolnicy w całym kraju. Poziom zbiorów był dużo gorszy niż w 2014 roku. Należy jednak mieć na uwadze, że ucierpiał cały rynek warzywniczy. Jeszcze jedną rzecz warto zaznaczyć. Należy rozdzielić zbiory letnie od jesiennych. Te pierwsze były dość owocne i wielu rolników może być z nich zadowolonych. Najważniejszymi zbiorami są jednak te jesienne. Tutaj niestety susza miały negatywny wpływ na zbiory - dodaje Przemysław Ciesielski.

Europejskim liderem pod względem spożycia brokułów jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg tego warzywa. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie niektórych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Największym producentem brokułów na świecie są Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha), następne miejsca zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów brokułów (po Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii). - Zauważalny jest dynamiczny wzrost areału upraw w ostatnich latach. Na przykład w  porównaniu do Niemiec, gdzie areał tej uprawy to zaledwie około 2000 ha, przy znacznie wyższej konsumpcji - mówi Przemysław Ciesielski.

Brokuły są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych w Polsce. Można powiedzieć, że zdecydowanie "wypierają" kalafiora. W różach brokułów stwierdzono związek - sulforafan, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto ich uprawa jest łatwiejsza i posiadają mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe. Brokuły najlepiej rosną w temperaturze 15-17 st.C. Preferują gleby żyzne, zasobne w próchnicę i wapń, o pH 6,5–7,0.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI