Spada spożycie warzyw i owoców w Polsce

Autor: PAP 07 marca 2015 11:40

Spada spożycie warzyw i owoców w Polsce fot. shutterstock.com

W ostatnich latach przestało rosnąć i zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców - alarmowali w piątek specjaliści podczas konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

"Jeśli chodzi o wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych, to po okresie wielu sukcesów nadal mamy w naszym kraju jeszcze wiele do zrobienia" - powiedział dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Mirosław Jarosz. Dodał, że warzyw i owoców jemy za mało i zbyt rzadko. Za to za dużo spożywamy soli, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych.

Z przedstawionych na konferencji danych GUS wynika, że w latach 2002-2012 spożycia owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9 kg. Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg.

Dietetyk Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska powiedziała, że Polacy jedzą dużo ziemniaków, które na ogół w statystykach nie są zaliczane do warzyw, podobnie jak inne bulwy zawierające skrobię, np. maniok.

Za w pełni wartościowe uznawane są natomiast soki owocowe bez dodatku cukru, których wartości odżywcze są zbliżone do świeżych owoców. Jednak ich spożycie również spada. Według danych GUS, przeciętny Polak spożył w 2006 r. 1, 1 litrów soków owocowych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,86 litra.

Rocznie każdy z nas spożywa średnio 10,3 litrów soków owocowych, czyli poniżej 30 ml dziennie. Dla porównania: Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów.

Równie źle wypada porównanie konsumpcji warzyw i owoców. Z danych przedstawionych na konferencji wynika, że dzienne spożycie świeżych warzyw i owoców (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza u nas 250 g, podczas gdy w średnia w Europie przekracza 600 g. Nawet po wliczeniu ziemniaków i przetworów owocowo-warzywnych spożycie warzyw i owoców w Polsce ledwie sięga 440 g dziennie.

"Jesteśmy tym zaniepokojeni, ponieważ nauka ma mocne dowody na to, że warzywa i owoce w ilości co najmniej 400 g dziennie znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, jak również wiele innych chorób, szczególnie takich jak nadciśnienie tętnicze krwi i cukrzyca" - podkreślił prof. Mirosław Jarosz.

Według Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, aż 62 proc. Polaków nie spożywa codziennie warzyw i owoców. Jedynie 2 proc. naszych rodaków sięga po nie codziennie i zgodnie z zaleceniami, czyli co najmniej 400 g na dobę.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI