PARTNER SERWISU

Skorzonera - jak uprawiać to mało znane warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 marca 2015 08:04

Skorzonera - jak uprawiać to mało znane warzywo? www.shutterstock.com

Skorzonera należy do grupy mało znanych warzyw korzeniowych. Warto zainteresować się uprawą tego gatunku ze względu na wysoką wartość biologiczną, a także możliwość zwiększenia asortymentu świeżych warzyw zimą i wczesną wiosną.

Skorzonera jest warzywem o długim okresie wegetacji. Ma nieduże wymagania cieplne - jej korzenie mogą zimować w gruncie. Optymalna wilgotność gleby to 55-65 proc. polowej pojemności wodnej. Najwyższy plon można uzyskać na stanowiskach nasłonecznionych, przy umiarkowanej wilgotności podłoża. Preferuje gleby żyzne, próchniczne, przewiewne o pH 6,7-7,5.

Pod uprawę skorzonery należy przeznaczyć stanowisko w drugim roku po oborniku. Dobrym przedplonem są warzywa, tj., ogórek, por, cebula lub rośliny motylkowe. Niewskazana jest uprawa skorzonery po sobie, ani po warzywach kapustnych i korzeniowych. Nawożenie mineralne należy stosować na podstawie wyników analizy gleby. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych: 100-160 N kg/ha, 50-80 P2O5 kg/ha oraz 140-220 K2O kg/ha.

Skorzonerę uprawia się wyłącznie z siewu wprost do gruntu. Nasiona należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, w rzędy co 35-40 cm. Głębokość siewu wynosi 3-4 cm. Po zasiewach warto zastosować osłony w celu ochrony przed ptakami. Uprawa na redlinach stwarza lepsze warunki wzrostu korzeni - zapobiega ich rozwidlaniu. Ponadto ten sposób uprawy sprzyja szybszym wschodom i rozwojowi młodych roślin. Uprawa na redlinach zalecana jest na glebach bardziej wilgotnych.

W początkowym okresie uprawy należy niszczyć zaskorupienia gleby przed wschodami. Z zabiegów pielęgnacyjnych wskazane jest również wczesne usuwanie pędów kwiatostanowych, spulchnianie międzyrzędzi, odchwaszczanie, nawożenie pogłówne oraz ochrona przed chorobami i szkodnikami. Istotne jest nawadnianie w okresie najintensywniejszego wzrostu korzeni (czerwiec-sierpień), dzięki temu korzenie są bardziej delikatne i smaczniejsze.

Zbiór korzeni przeprowadza się na przełomie października i listopada. Zbierane w tym okresie korzenie mają gładką skórkę oraz biały miąższ. Natomiast słabszy plon uzyskuje się przy zbiorze w listopadzie i grudniu, gdyż wzrasta ilość pustych przestrzeni w korzeniach. Plon korzeni wynosi 8-20 t/ha, a w optymalnych warunkach nawet 30 t/ha. Jeszcze wyższe plony można uzyskać w uprawie na redlinach. Nieuszkodzone korzenie można przechowywać przez okres 4-6 miesięcy w temperaturze 0-1°C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 95-98 proc.

Skorzonerę można spożywać w stanie świeżym, mrożoną, a także w marynatach. Ugotowane korzenie w smaku przypominają szparagi. W Polsce skorzonera jest mało znana, natomiast w krajach Europy Zachodniej, przede wszystkim w Belgii i Francji cieszy się dużą popularnością. Małe zainteresowanie uprawą tego warzywa może wynikać z pracochłonnego zbioru, stanowiącego około 75 proc. łącznych nakładów prac.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI