Seler naciowy - warto postawić na uprawę tego warzywa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 czerwca 2015 14:12

Seler naciowy - warto postawić na uprawę tego warzywa www.shutterstock.com

Seler naciowy jest jednym z najwartościowszych warzyw. Pomimo, iż posiada wysokie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, to wciąż skala uprawy tego gatunku w Polsce jest niewielka.

Do uprawy polecane są odmiany – ‘Zefir’, ‘Kylian’, ‘Imperial’, ‘Artur’. W sprzedaży dostępne są odmiany samobielące selera. Ogonki liściowe tych odmian zmieniają barwę z zielonej na białą, seledynową, srebrzystą, żółtawą, bądź nawet czerwoną. Uprawa odmian samobielących jest mniej pracochłonna, lecz ogonki takich odmian słabiej się przechowują.

Seler naciowy preferuje gleby ciepłe, wilgotne, zasobne w próchnicę i składniki odżywcze, o pH 6,0-6,8. Zaleca się uprawę w pierwszym roku po nawożeniu organicznym, z uwagi na wysokie wymagania pokarmowe. Azot należy podawać w ilości 100-120 kg/ha, z czego połowę tej dawki stosuje się przed sadzeniem, a resztę po około 4 tygodniach od wysadzenia rozsady. Nawozy fosforowe w ilości 80-100 kg/ha (P2O5) i potasowe w dawce 120-150 kg/ha (K2O) podaje się przed sadzeniem rozsady.

Warzywo to nie powinno być uprawiane w monokulturze, ani po roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co 4 lata, z uwagi na większe ryzyko wystąpienia chorób (septoriozy selera) oraz szkodników. Warto unikać terenów po warzywach korzeniowych. Selera można uprawiać jako poplon po warzywach wcześnie schodzących z pola, tj. rzodkiewka, sałata, bądź szpinak.

Selera naciowego uprawia się z wyłącznie z rozsady, przygotowywanej pod osłonami. W pierwszej połowie czerwca zahartowaną rozsadę wysadza się w rozstawie 40 x 25-30 cm na miejsce stałe.

W trakcie uprawy istotne jest regularne nawadnianie selera. Ściółkowanie gleby czarną folią pozwala uzyskać większy plon, lepsze (dłuższe) ogonki liściowe. W przypadku odmian, u których ogonki pozostają intensywnie zielone, na około 2-3 tygodnie przed planowanym zbiorem wykonuje się zabieg bielenia. Rozety selera owija się czarną folią, bądź agrowłókniną. Zabieg ten powoduje utratę chlorofilu, dzięki temu wybielone ogonki liściowe stają się delikatniejsze w smaku (tracą goryczkę).

Pierwsze zbiory ogonków liściowych przeprowadza się już po około 4 tygodniach od posadzenia rozsady. W przypadku uprawy późnej zbiór należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami, gdyż przemarznięte rozety gorzej się przechowują i szybciej tracą wartość handlową. Plon w uprawie na zbiór całych rozet może wynosić 20-75 t/ha, w zależności od odmiany i warunków uprawy.

Ogonki selera naciowego można przechowywać przez okres około 8 tygodni w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej w zakresie 92-95 proc. Dłuższe przechowywanie jest możliwe w opakowaniach jednostkowych z folii z makroperforacją w warunkach kontrolowanej atmosfery.

Seler naciowy jest warzywem cenionym w Chinach, w Stanach Zjednoczonych, a także w Europie, m.in. w Wielkiej Brytanii i Belgii. Warzywo to można spożywać w stanie świeżym w różnych fazach wzrostu. Seler jest również przydatnym surowcem dla przemysłu, służy do wyrobu zup, gotowych dań, mrożonek, koncentratów, bądź soków wielowarzywnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI