Salsefia - warto uprawiać mniej znane warzywa

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 17 października 2016 10:22

Salsefia - warto uprawiać mniej znane warzywa Skórka salsefii (w odróżnieniu do ciemnobrązowych korzeni skorzonery) jest szaro-beżowa./ www.shutterstock.com

Salsefia (podobnie jak skorzonera) jest warzywem sezonu jesienno-zimowego. Od października przeprowadzane są zbiory jadalnych korzeni spichrzowych tego warzywa, które mogą być przeznaczane bezpośrednio na rynek warzyw lub kierowane do przechowywania przez okres zimowy, w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną.

Salsefia w naszym kraju uprawiana jest wyłącznie amatorsko, lecz podobnie jak inne warzywa korzeniowe – skorzonera czy pasternak zasługuje na większe rozpowszechnienie, m.in. z uwagi na wysokie właściwości dietetyczne i odżywcze. W krajach Europy Zachodniej wzrasta zainteresowanie uprawą warzyw korzeniowych w gospodarstwach ekologicznych. Korzenie salsefii można spożywać po ugotowaniu, jak również w postaci marynowanej. Częścią jadalną tego warzywa są również młode liście.

Zalecana jest uprawa salsefii w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Nawozy mineralne zawierające fosfor i potas należy dostarczać na jesieni, natomiast połowę dawki azotu przed siewem nasion, a resztę na około 3 tygodnie po wschodach roślin. Wysokość dawek poszczególnych składników powinna być wyznaczona na podstawie analizy chemicznej gleby. Pod uprawę nie wskazane są stanowiska po innych warzywach korzeniowych oraz kapustnych.

Salsefia dobrze plonuje na glebach umiarkowanie wilgotnych, zasobnych w próchnicę i średnio-zwięzłych (pH 6,4-7,5). Toleruje okresowy brak opadów, lecz źle znosi nadmiar wody zalegającej w podłożu. Wysiew nasion przeprowadza się bezpośrednio do gruntu w połowie kwietnia. Warto mieć na uwadze, że młode rośliny na skutek działania temperatury poniżej 10 st. C mogą przedwcześnie wybijać w pędy kwiatostanowe. Optymalna temperatura mieści się w przedziale 15-20 st. C. Pod plantacje salsefii nie nadają się gleby zbyt ciężkie.

Zbiór korzeni salsefii przeprowadza się od października i kontynuuje przez okres późnej jesieni – do końca listopada, w zależności od warunków pogodowych. Dobrej jakości plon handlowy stanowią korzenie o wyrównanym (stożkowatym) kształcie i wielkości. W temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej na poziomie 95-98 proc. korzenie, bez uszkodzeń można przechowywać przez okres około 7 miesięcy. Skórka salsefii (w odróżnieniu do ciemnobrązowych korzeni skorzonery) jest szaro-beżowa.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI