Rzodkiew japońska. Jak uprawiać to warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 01 czerwca 2015 08:42

Rzodkiew japońska. Jak uprawiać to warzywo? www.shutterstock.com

Rzodkiew jest warzywem mało rozpowszechnionym w uprawie. Chociaż jej wartość odżywcza jest wyższa w porównaniu do rzodkiewki. Na rynkach krajów europejskich gatunek ten o białych, wąskich i długich zgrubieniach cieszy się dużym zainteresowaniem.

W uprawie znane są odmiany rzodkwi japońskiej (daikon), m.in. 'Mino Early', 'Minowase Summer Cross', 'Haruao daikon', 'Shin-Hasshu', 'Wakamiya',  'Aokubi Miyashige Nagafuto', oraz 'Tama Winter'.

Rzodkiew nie ma wysokich wymagań klimatycznych. Optymalna temperatura dla jej wzrostu to 20 st. C. Dłuższe spadki temperatury mogą powodować wybijanie pędów kwiatostanowych. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchnicznych, o dużej pojemności wodnej (pH 6,0–7,4). Natomiast na glebach ciężkich, suchych lub piaszczystych zgrubienia ulegają deformacjom.

Warzywo to uprawia się w drugim roku po nawożeniu organicznym. Nawozy mineralne należy stosować na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki wynoszą 60-100 kg/ha N, 90-100 kg/ha P2O5 oraz 150-200 kg/ha K2O. Odmiany wczesne mogą być uprawiane jako przedplon, natomiast późne współrzędnie lub jako poplon.

Rzodkiew najczęściej uprawia się z siewu wprost do gruntu. Nasiona odmian średnio wczesnych wysiewa się od maja do sierpnia w rozstawie 15x20 cm. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy spulchnianie gleby oraz odchwaszczanie plantacji. Ponadto uprawę należy nawadniać, gdyż w okresie suszy opóźniony jest przyrost części użytkowej - zgrubienia tracą wartość handlową.

Najczęściej występujące szkodniki na plantacji rzodkwi to śmietka kapuściana, pchełki ziemne oraz mszyce. Rzodkwi nie należy sadzić po sobie, ani po warzywach z rodziny Brassicaceae, ze względu na większe ryzyko porażenia przez choroby czy szkodniki.

Zbiór odmian wczesnych przeprowadza się w miarę dorastania zgrubień, które powinny być kształtne, bez przebarwień czy pęknięć. Rzodkiew dostarcza się na rynek świeżych warzyw z krótko przyciętymi liśćmi.  Z uprawy wczesnej można uzyskać plon wielkości 20-35 t/ha. Rzodkiew odmian wczesnych i typu daikon można przechowywać przez okres 3-4 tygodni w temperaturze 0-1 st. C, przy wilgotności względnej powietrza na poziomie 90-95 proc.

W Polsce rzodkiew spożywana jest przede wszystkim w stanie świeżym. Coraz częściej jest dostępna na rynku w postaci marynowanej, kiszonej bądź suszonej. Liście rzodkwi są wartościowym warzywem spożywanym na Dalekim Wschodzie - w Japonii, Korei, i Chinach, także w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach Europy w Niemczech i we Włoszech.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI