Rząd i sieci handlowe mogłyby przyczynić się do rozwoju upraw ekologicznych - wywiad

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 17 października 2017 10:37

Rząd i sieci handlowe mogłyby przyczynić się do rozwoju upraw ekologicznych - wywiad fot. shutterstock.com

Aby rozpropagować uprawy ekologiczne w Polsce państwo lub odpowiednie jednostki muszą wprowadzić jasny i skrupulatny, ale i dostępny i przejrzysty system certyfikacji i dotowania takiej produkcji, bo przy braku oprysków będzie on wymagał ogromnych nakładów pracy, która jest coraz droższa - mówi w wywiadzie dla sadyogrody.pl, Michał Wawrzyniak, prezes Spółdzielczej Grupy Producentów Warzyw ALLIUM z Wielkopolski.

sadyogrody.pl: Panie prezesie, dlaczego i po co powstała Grupa ALLIUM?

Michał Wawrzyniak: Naszą grupę założyliśmy już prawie 8 lat temu ponieważ uwierzyliśmy w sens wspólnej pracy i obietnice Państwa, że spółdzielczość rolnicza będzie wspierana. Na naszych terenach jest wielu pracowitych rolników, których gospodarstwa są niewielkie i jako odrębne podmioty nie są wstanie zainwestować w odpowiedni sprzęt i zaproponować wystarczających partii towaru aby podjąć współpracę z dużymi kontrahentami.

Jak produkujecie swoje warzywa – pod osłonami, w gruncie, czy równocześnie tak i tak? Który typ produkcji jest efektywniejszy, przy Państwa założeniu, że produkt ma być „najlepszy i najzdrowszy na rynku”?

Niestety nie mam doświadczenia co do produkcji warzyw pod osłonami i bardzo trudno mi porównać produkcję polową do produkcji szklarniowej. Myślę że różnica jest ogromna. Nasi członkowie specjalizują się w uprawie polowej cebuli, marchwi, selera, pietruszki i szparagów. Dzięki inwestycjom byliśmy w stanie zapewnić odpowiednie warunki zbioru i przechowania warzyw, ale szczególnie zwracam uwagę na trochę niszowy, ale coraz bardziej popularny produkt jakim są szparagi, mam nadzieję że wkrótce to bardzo zdrowe warzywo okaże się hitem na polskim rynku. Pozostałe warzywa już w znacznej części są certyfikowane Global-Gap.

Z czego wynika ta różnorodność produkcji? Które warzywo dominuje i czy można powiedzieć, że produkcja jednego z nich jest bardziej opłacalna i perspektywiczna?

Tak jak wspomniałem myślę, że perspektywicznym warzywem są szparagi ze względu na niewątpliwe walory smakowe i odżywcze, natomiast region ma bardzo bogate, najdłuższe chyba w Polsce tradycje uprawy cebuli, robimy to naprawdę dobrze. Produkcja warzyw w ogóle jest trudna i wymagająca, ale przy niedoborze siły roboczej łatwiej jest zmechanizować uprawę i zbiór cebuli i marchwi niż szparagów. Dodatkowo rynek warzyw jest dość kapryśny i żeby zminimalizować ryzyko poniesienia straty należy dywersyfikować zasiewy.

Konsumenci uważają, że zdrowa żywność to żywność ekologiczna. Zdania producentów na temat opłacalności i możliwości produkcji ekologicznej są podzielone, przy czym większość uważa, że jest ona nieopłacalna. Czy zmierzacie w stronę ekologii?

Kierunek w stronę produkcji ekologicznej jest moim zdaniem jak najbardziej słuszny. Uważam, że produkcja ekologiczna może dać przewagę mniejszym producentom, którzy będą w stanie zapanować nad chwastami i szkodnikami bez chemii na mniejszym areale. Problem tkwi w szczegółach. Po pierwsze państwo lub odpowiednie jednostki musi wprowadzić jasny i skrupulatny, ale i dostępny i przejrzysty system certyfikacji i dotowania takiej produkcji, bo przy braku oprysków będzie on wymagał ogromnych nakładów pracy, która jest coraz droższa. Po drugie, handel musi wypromować, wyeksponować i uczciwie wycenić produkty ekologiczne, żeby klienci nie musieli ich szukać, tylko trafiali na nie po wejściu do marketu. Po trzecie, co uważam że już się stało, społeczeństwo musi docenić wagę ekologicznej żywności i musi zrozumieć że warto zapłacić za taki produkt drożej niż za klasyczny.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.