Rynek warzyw w sierpniu - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 16 września 2019 13:17

Rynek warzyw w sierpniu - analiza IERiGŻ fot. shutterstock.com

W sierpniu 2019 r., w porównaniu z lipcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 40%), buraków ćwikłowych (o 39%), pietruszki (o 29%) oraz marchwi i pomidorów szklarniowych (po 15%) i cebuli na targowiskach (o 14%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, analitycy z IERiGŻ.

Wzrosły ceny skupu pieczarek (o 5%) i kalafiorów gruntowych (o 3%). W analogicznym okresie w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu fasoli szparagowej (o 39%), ogórków do konserwowania (o 9%) i brokułów różyczkowanych (o 1%). W sierpniu 2019 r., w porównaniu z lipcem br. w handlu hurtowym obniżyły się ceny pomidorów gruntowych (o 38%), cebuli (o 28%), kapusty białej (o 27%), marchwi (o 24%), ogórków gruntowych (o 21%), buraków ćwikłowych (o 19%), pomidorów spod osłon (o 17%) i ogórków spod osłon (o 4%).

W sierpniu 2019 r., w porównaniu z sierpniem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 92%), buraków ćwikłowych (o 70%), cebuli na targowiskach (o 51%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 45%), ogórków do kwaszenia (o 32%), ogórków do konserwowania (o 28%), pieczarek (o 16%) i marchwi (o 14%). W zakładach przetwórczych i chłodniach w sierpniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny fasoli szparagowej (o 46%), kalafiorów różyczkowanych (o 21%), cebuli obieranej (o 20%), ogórków do konserwowania (o 16%) i pomidorów do mrożenia (o 9%). Obniżyły się natomiast ceny brokułów różyczkowanych (o 1%).

W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny pomidorów gruntowych (o 120%), pomidorów spod osłon (o 93%), cebuli (o 66%), buraków ćwikłowych (o 45%), kapusty białej (o 18%) i ogórków gruntowych (o 10%), a obniżyły się ceny marchwi (o 21%) oraz ogórków spod osłon (o 9%).

- W lipcu 2019 r., w porównaniu z czerwcem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kalafiorów (o 17%), selerów (o 9%), porów (o 7%), pomidorów i buraków ćwikłowych (po 6%) oraz papryki (o 4%). Obniżyły się natomiast ceny detaliczne cebuli (o 6%), marchwi (o 3%) i ogórków gruntowych (o 2%). Na tym samym poziomie były ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z lipca 2018 r. wzrosły ceny cebuli (o 67%), buraków ćwikłowych (o 46%), kapusty białej (o 41%), papryki (o 39%), ogórków gruntowych (o 29%), pomidorów (o 26%), selerów (o 23%), porów (o 22%), pieczarek (o 7%) oraz marchwi (o 1%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, analitycy z IERiGŻ.

W czerwcu 2019 r., w porównaniu z czerwcem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 33%), marynat (o 16%) i warzyw mrożonych (o 11%), a wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 36%).

Eksport warzyw świeżych w czerwcu 2019 r. wyniósł 33,5 tys. t, a jego wartość 26,2 mln EUR. W porównaniu z czerwcem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się odpowiednio o 5 i 13%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży cebuli (o 56%), kapusty (o 48%), kalafiorów (o 44%), ogórków (o 36%), pomidorów (o 31%) i marchwi (o 9%). W tym samym czasie wyeksportowano 44,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 40,33 mln EUR. W porównaniu z czerwcem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 22%, a jego wartość zmniejszyła się o 15%. Wolumen eksportu suszy obniżył się o 28%, mrożonek o 26%, pieczarek i ich przetworów o 15%, marynat o 13%, konserw o 12% w tym kapusty kwaszonej o 28%.

W czerwcu 2019 r. zaimportowano 46,1 tys. t warzyw świeżych tj. o 10% więcej niż w czerwcu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 39,9 mln EUR tj. o 13% więcej niż w czerwcu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (o 289%), ogórków (o 252%) i cebuli (o 41%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 23,5 tys. t, tj. o 3% więcej niż w czerwcu 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 22,8 mln EUR i wzrosła o 1% w porównaniu z czerwcem 2018 r. Zwiększył się import suszy (o 30%), mrożonek (o 10%) i konserw (o 4%) - informują analitycy z IERiGŻ.

W czerwcu 2019 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 3,8 mln EUR wobec dodatniego (19,3 mln EUR) w czerwcu 2018 r. W okresie całego I półrocza br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 201,5 mln EUR. Deficyt w handlu był wyższy niż w analogicznym okresie 2018 r. o 44,3 mln EUR.

Już 7 listopada w Warszawie Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.