Rynek warzyw w ostatnim kwartale - analiza ekspertów IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 12 września 2018 15:54

Rynek warzyw w ostatnim kwartale - analiza ekspertów IERiGŻ fot. shutterstock

- W sierpniu bieżącego roku, w porównaniu z lipcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej o 33%, ogórków do kwaszenia o 7% cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 3% oraz pieczarek i ogórków do konserwowania po 1%. Obniżyły się ceny skupu marchwi o 43%, pomidorów szklarniowych o 26%, pietruszki o 20%, buraków ćwikłowych o 18% i cebuli na targowiskach o 5%. - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ.

W porównaniu z lipcem br. w zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu fasoli szparagowej (o 1%) a wzrosły ceny skupu ogórków do konserwowania (o 8%) oraz brokułów różyczkowanych (o 1%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny cebuli (o 55%) i ogórków krótkich (o 3%). Obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 40%), kapusty pekińskiej i pomidorów spod osłon (po 34%), papryki czerwonej (o 25%) i marchwi (o 16%). - poinformowali analitycy IERiGŻ w raporcie.

W porównaniu z lipcem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 38%) i ogórków gruntowych (o 1%). Obniżyły się ceny pomidorów gruntowych (o 42%), pomidorów spod osłon (o 28%), kapusty białej (o 18%), kalafiorów gruntowych (o 10%) i cebuli (o 4%).

- W sierpniu 2018 r., w porównaniu z sierpniem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 114%), marchwi (o 74%), ogórków do kwaszenia (o 63%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 51%), ogórków do konserwowania (o 49%), kalafiorów gruntowych (o 39%), kapusty białej (o 34%) i cebuli na targowiskach (o 19%). Obniżyły się ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 13%), buraków ćwikłowych (o 8%) i pieczarek (o 2%). - podali eksperci.

W zakładach przetwórczych w sierpniu br., w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, wzrosły ceny ogórków do konserwowania (o 93%), cebuli obieranej (o 79%), i brokułów różyczkowanych (o 8%), fasoli szparagowej (o 3%), a obniżyły się pomidorów do tłoczenia (o 8%) i kalafiorów różyczkowanych (o 5%).

Jak dodają Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ, w lipcu br., w porównaniu z czerwcem br., wzrosły ceny detaliczne cebuli (o 18%), selerów (12%) i porów (o 7%). Obniżyły się ceny papryki (o 30%), kalafiorów (o 12%), marchwi i pomidorów (po 9%) i buraków ćwikłowych (o 5%). W relacji do cen detalicznych z lipca ub.r. wzrosły ceny kapusty białej (o 60%), marchwi (o 53%), cebuli (o 13%), pomidorów (o 3%) i ogórków gruntowych (o 2%), a obniżyły się ceny papryki (o 13%), buraków ćwikłowych (o 10%) oraz kalafiorów i selerów (po 3%).

W czerwcu br., w porównaniu z czerwcem ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych i soku pomidorowego (po 24%), a wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 32%). Produkcja marynat była na tym samym poziomie co w roku ubiegłym.

- Eksport warzyw świeżych w czerwcu 2018 r. wyniósł 39,6 tys. t, a jego wartość 24,7 mln EUR. W porównaniu z czerwcem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zmniejszyła się o 5%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kapusty (o 65%), marchwi (o 62%) i cebuli (o 11%). W tym samym czasie wyeksportowano 53,8 tys. t przetworów warzywnych o wartości 43,9 mln EUR. - czytamy w opracowaniu.

W porównaniu z czerwcem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 1%, a jego wartość wzrosła o 6%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 30%) oraz konserw i mrożonek (po 2%). W czerwcu 2018 r. zaimportowano 36,2 tys. t warzyw świeżych tj. o 23% mniej niż w czerwcu ub.r. Wartość ich importu wyniosła 31,7 mln EUR, tj. o 23% mniej niż w czerwcu ub.r. Spadek wolumenu importu spowodowana była zmniejszeniem przywozu ogórków (o 52%), czosnku (o 47%), cebuli (o 26%), pomidorów (o 23%), papryki i marchwi (po 17%).

- Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,7 tys. t (ten sam poziom co w czerwcu ub.r.), a jego wartość 22,0 mln EUR (tj. o 49% mniej niż w czerwcu ub.r.). Wzrósł wolumen importu mrożonek (o 32%) marynat (o 10%) i konserw warzywnych (o 4%) w tym kukurydzy konserwowej (o 36%), a obniżył się import suszy (o 38%) i koncentratu pomidorowego (o 5%). W czerwcu 2018 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 14,9 mln EUR wobec dodatniego (9,1 mln EUR) w czerwcu 2017 r. W okresie pierwszego półrocza br. saldo handlu warzywami i ich przetworami było ujemne i wyniosło 164,5 mln EUR. W porównaniu z analogicznym okresem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym zwiększył się o 18,1 mln EUR. - dodają Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.