Rynek warzyw w kwietniu - analiza ekspertów IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/IERiGŻ 19 maja 2019 12:49

Rynek warzyw w kwietniu - analiza ekspertów IERiGŻ fot.shutterstock.com

- W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem 2019 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny kapusty białej (o 21%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 10%), pietruszki i buraków ćwikłowych (po 5%) i cebuli na targowiskach (o 4%). Obniżyła się jedynie cena skupu marchwi (o 3%), a cena pieczarek była stabilna -informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

- W porównaniu z marcem 2019 r. w zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu marchwi na kostkę (o 9%) oraz buraków ćwikłowych i cebuli obieranej (po 3%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 45%), kapusty białej (o 32%), cebuli (o 19%), marchwi (o 5%) i selerów (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek - podają autorzy raportu.

 W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 43%), cebuli (o 14%), marchwi (o 4%) i buraków ćwikłowych (o 3%). W kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 639%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 245%), cebuli na targowiskach (o 76%), pietruszki (o 65%), pieczarek (o 14%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 5%).

- W zakładach przetwórczych i chłodniach w kwietniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 200%), marchwi na kostkę (o 140%) i buraków ćwikłowych (o 42%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 538%), cebuli (o 181%), buraków ćwikłowych (o 21%) i marchwi (o 13%) - informują eksperci.

 W marcu 2019 r., w porównaniu z lutym 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kapusty białej, cebuli i papryki (po 4%), buraków ćwikłowych (o 3%) oraz marchwi i selerów (po 2%). Obniżyły się ceny detaliczne kalafiorów (o 15%) i porów (o 3%). W relacji do cen detalicznych z marca 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 118%), cebuli (o 85%), marchwi (o 32%), porów (o 29%), selerów (o 13%), papryki (o 10%), pomidorów i buraków ćwikłowych (po 9%) oraz pieczarek (o 7%).

- W lutym 2019 r., w porównaniu z lutym 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 35%) i warzyw mrożonych (o 33%), a wzrosła konserw warzywnych (o 26%) i soku pomidorowego (o 6%). Eksport warzyw świeżych w lutym 2019 r. wyniósł 30,4 tys. t, a jego wartość 20,6 mln EUR. W porównaniu z lutym 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zwiększyła się o 42%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży kapusty (o 27%), marchwi (o 21%), cebuli (o 20%) i pomidorów (o 6%). W tym samym czasie wyeksportowano 59,5 tys. t przetworów warzywnych o wartości 52,4 mln EUR - podają Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci z IERiGŻ.

W porównaniu z lutym 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość wzrosła o 5%. Wolumen eksportu pieczarek i ich przetworów obniżył się o 14%, mrożonek o 11% i suszy o 3%.

W lutym 2019 r. zaimportowano 94,1 tys. t warzyw świeżych tj. o 41% więcej niż w lutym 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 89,9 mln EUR, tj. o 27% więcej niż w lutym 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (10,7-krotnie), kapusty (o 284%), czosnku (o 33%), papryki (o 14%), ogórków (o 11%) i marchwi (o 10%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 29,8 tys. t, tj. o 9% więcej niż w lutym 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 28,9 mln EUR i wzrosła w porównaniu z lutym 2018 r. o 10%. Wzrósł import suszy (o 35%), konserw (o 24%) i mrożonek (o 23%). W lutym 2019 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 45,7 mln EUR wobec ujemnego (32,6 mln EUR) w lutym 2018 r.W okresie styczeń-luty 2019 r. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 82,1 mln EUR. Deficyt w handlu był wyższy, niż w analogicznym okresie 2018 r., o 8,9 mln EUR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.