Rynek warzyw - analiza IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 14 maja 2018 10:53

Rynek warzyw - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 50%), marchwi (o 40%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%). Obniżyły się jedynie ceny skupu kapusty białej (o 3%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z marcem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 5%), a obniżyły się ceny cebuli obieranej (o 5%) i marchwi na kostkę (o 4%). Nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny marchwi (o 103%), kapusty pekińskiej (o 15%), buraków ćwikłowych i selerów (po 12%), cebuli i ziemniaków (po 6%) i kapusty białej (o 3%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej.

W porównaniu z marcem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny marchwi (o 23%), kapusty białej (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 1%), a stabilne były ceny skupu cebuli.

Jak informują eksperci IERiGŻ w kwietniu 2018 r., w porównaniu z kwietniem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 173%), marchwi (o 117%), buraków ćwikłowych (o 63%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 32%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 22%), pomidorów szklarniowych (o 17%) i pieczarek (o 6%).

W zakładach przetwórczych w kwietniu br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny kapusty białej (o 56%) i cebuli obieranej (o 50%). Obniżyły się ceny marchwi na kostkę (o 4%), a nie zmieniły się ceny skupu buraków ćwikłowych.

Na rynkach hurtowych wyższe były ceny marchwi (o 100%), buraków ćwikłowych i cebuli (po 37%) i kapusty białej (o 2%). W marcu br., w porównaniu z lutym br., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 13%), porów (o 9%), marchwi (o 5%) i buraków ćwikłowych (o 2%).Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a nie zmieniły się ceny cebuli, papryki, pomidorów i pieczarek.

 - W relacji do cen detalicznych z marca ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 33%), kalafiorów (o 15%), kapusty białej (o 12%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli (o 9%), selerów (o 6%), a obniżyły się ceny papryki (o 27%), porów (o 19%), pomidorów (o 8%) i pieczarek (o 1%). W lutym br., w porównaniu z lutym ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja marynat (o 16%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i warzyw mrożonych (o 8%). Eksport warzyw świeżych w lutym 2018 r. wyniósł 29,5 tys. t, a jego wartość 12,7 mln EUR. W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 23%, a jego wartość zmniejszyła się o 17% - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 69%), marchwi (o 55%), kapusty (o 45%), ogórków (o 16%) i pomidorów (o 9%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,7 mln EUR.

W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 5% a jego wartość zwiększyła się o 6%. Obniżył się wolumen eksportu mrożonek (o 22%), marynat (o 21%), suszy (o 19%), konserw (o 7%) w tym kapusty kwaszonej (o 22%).

W lutym 2018 r. zaimportowano 61,3 tys. t warzyw świeżych tj. o 3% więcej niż w lutym ub.r. Wartość importu wyniosła 67,2 mln EUR, tj. o 17% mniej niż w lutym 2017 r.

Jak informują eksperci IERiGŻ wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 147%), czosnku (o 54%), kapusty (o 44%), papryki (o 9%) i pomidorów (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 26,0 tys. t (o 19% więcej niż w lutym ub.r), a jego wartość 25,2 mln EUR (o 15% więcej niż w lutym 2017 r.). Wzrósł wolumen importu konserw (o 52%), koncentratu pomidorowego (o 46%) oraz marynat (o 21%) w tym kukurydzy konserwowej (o 67%). W lutym 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 35,0 mln EUR wobec ujemnego (45,2 mln EUR) w lutym 2017 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.