Rynek warzyw - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 14 listopada 2017 13:56

Rynek warzyw - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

- W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%) i kalafiorów gruntowych (o 21%). W porównaniu z poprzednim miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia (o 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), marchwi na kostkę (o 4%), brokułów różyczkowanych (o 8%) i kalafiorów różyczkowanych (o 2%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Stabilne były ceny skupu kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej i cebuli (po 2%), kapusty białej (o 31%) i selerów (o 7%). Wzrosły ceny papryki czerwonej (o 8%), pomidorów spod osłon (o 30%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i porów.

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 75%), pomidorów spod osłon (o 75%), pomidorów gruntowych (o 42%) i marchwi (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 3%), cebuli (o 2%) i kapusty białej (o 22%). W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 51%, cebuli na targowiskach o 12%, kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 21%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 81%), kalafiorów gruntowych (o 48%) i pomidorów szklarniowych (o 20%).

- W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie października ub.r. z wyjątkiem kapusty białej, która staniała o 5%. W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 40%), pomidorów spod osłon (o 4%), marchwi (o 15%), kapusty białej (o 32%), buraków ćwikłowych (o 20%), a obniżyły się ceny skupu ogórków spod osłon (o 11%). We wrześniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 13%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 11%), a obniżyły się ceny papryki (o 15%), cebuli (o 11%), buraków ćwikłowych i selerów (po 9%), marchwi i porów (po 5%), kapusty białej (o 14%) i pieczarek (o 1%). W relacji do cen detalicznych z września 2016 r. wzrosły ceny porów (o 15%), papryki (o 13%), ogórków gruntowych (o 22%), buraków ćwikłowych (o 7%) i cebuli (o 1%). Obniżyły się ceny detaliczne kapusty białej (o 4%) oraz pomidorów i selerów (po 1%). W sierpniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 18%) i warzyw mrożonych (o 6%), a obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 17%) i marynat (o 8%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Eksport warzyw świeżych w sierpniu 2017 r. wyniósł 45,5 tys. ton, a jego wartość 21,8 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zmniejszyła się o 7%. Do spadku wolumenu eksportu przyczynił się spadek sprzedaży pomidorów (o 9%), cebuli (o 19%), marchwi (o 16%) i kapusty (o 14%). W tym samym czasie wyeksportowano 46,4 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 35,7 mln EUR.

W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 3%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 11%), marynat (o 14%), konserw (o 3%) i suszy (o 2%). W sierpniu 2017 r. zaimportowano 14,8 tys. ton warzyw świeżych o wartości 15,6 mln EUR, tj. odpowiednio 2% mniej i 10% więcej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu kapusty (o 83%), cebuli (o 55%) i czosnku (o 45%).

Jak informują eksperci IERiGŻ wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 19,5 tys. ton (spadek o 7%), a jego wartość 19,7 mln EUR (obniżka o 4%). Obniżył się import suszy (o 12%), koncentratu pomidorowego (o 19%) i mrożonek (o 17%). W sierpniu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 22,2 mln EUR, wobec 33,5 mln EUR odnotowanych w sierpniu 2016 r. W okresie styczeń-sierpień 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 123,2 mln EUR, wobec ujemnego (41,79 mln EUR) w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 14 mln EUR do 484,9 mln euro, a wartość importu wzrosła o 68 mln EUR do 605,1 mln EUR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.