Rynek warzyw - analiza ekspertów IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 17 kwietnia 2018 16:01

Rynek warzyw - analiza ekspertów IERiGŻ fot. shutterstock

- W marcu 2018 r., w porównaniu z lutym br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 39%), marchwi (o 27%), buraków ćwikłowych (o 6%), kapusty białej i cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (po 3%) oraz cebuli na targowiskach (o 1%), a obniżyły się ceny skupu pieczarek (o 4%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z lutym 2018 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 6%) i cebuli obieranej (o 2%), a obniżyły się ceny marchwi na kostkę i buraków (po 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 9%), marchwi (o 7%), selerów (o 5%), cebuli (o 4%) i kapusty pekińskiej (o 2%). Obniżyły się natomiast ceny skupu kapusty białej (o 9%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i ziemniaków.

- W porównaniu z lutym 2018 r. w handlu hurtowym wzrosły ceny marchwi (o 30%), buraków ćwikłowych (o 13%) i cebuli (o 8%), a stabilne były ceny kapusty białej. W marcu 2018 r., w porównaniu z marcem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 78%), buraków ćwikłowych (o 46%), marchwi (o 22%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 20%) i cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 16%) i pieczarek (o 4%) - podają eksperci.

W zakładach przetwórczych, w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., ceny cebuli obieranej, kapusty białej i marchwi na kostkę wzrosły odpowiednio o 58%, 30%, 42% i 4%.

Nie zmieniły się ceny skupu buraków ćwikłowych. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny buraków ćwikłowych (o 32%), marchwi (o 23%), cebuli (o 9%), a obniżyła się cena kapusty białej (o 6%). W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2018 r., wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 3%) oraz kapusty białej, buraków ćwikłowych i selerów (po 1%).

Obniżyły się ceny pomidorów (o 10%), porów (o 5%), kalafiorów i pieczarek (po 3%) oraz cebuli i papryki (po 1%). W relacji do cen detalicznych z lutego 2017 r. wzrosły ceny marchwi (o 26%), kapusty białej (o 14%), cebuli i buraków ćwikłowych (po 8%), selerów (o 5%), a obniżyły się ceny papryki (o 30%), pomidorów (o 20%), porów (o 19%), kalafiorów (o 16%) i pieczarek (o 1%). W styczniu 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2017 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 25%) i marynat  (o 19%), a obniżyła się produkcja soku pomidorowego (o 23%) i warzyw mrożonych (o 6%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2018 r. wyniósł 25,8 tys. t, a jego wartość 26,6 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 30%, a jego wartość zmniejszyła się o 19%.

- Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kapusty (o 49%), pomidorów (o 47%), kalafiorów (o 34%), marchwi (o 31%), cebuli (o 21%) i ogórków (o 20%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,8 tys. t przetworów warzywnych o wartości 43,9 mln EUR. W porówniu ze styczniem  2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 6%, a jego wartość zwiększyła się o 3%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 10%), mrożonek (o 6%) i marynat (o 4%)- dodają eksperci z IERiGŻ.

W styczniu 2018 r. zaimportowano 63,6 tys. t warzyw świeżych tj. o 14% więcej niż w styczniu ub.r. Wartość importu wyniosła 78,6 mln EUR, tj. o 3% mniej niż w styczniu 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (o 459%) i marchwi (o 34%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,3 tys. t (o 1% więcej niż w styczniu ub.r), a jego wartość 21,0 mln EUR (o 4% mniej niż w styczniu 2017 r.). Obniżył się wolumen importu suszy (o 33%) i mrożonek (o 26%), a wzrósł przywóz marynat (o 61%) i konserw (o 32%). W styczniu 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 43,2 mln EUR wobec ujemnego (44,3 mln EUR) w styczniu 2017 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.