Rynek owoców i warzyw - produkcja, przetwórstwo (analiza IERiGŻ)

Autor: www.sadyogrody.pl 23 stycznia 2020 14:34

Rynek owoców i warzyw - produkcja, przetwórstwo (analiza IERiGŻ) fot. shutterstock.com

W 2019 r. według danych GUS (Przedwynikowy szacunek z 27 września) produkcja owoców w Polsce była mniejsza od rekordowo wysokiej w roku poprzednim o 24% i wyniosła 3850 tys. ton. Zbiory jabłek spadły o 25%. Spośród pozostałych owoców, najgłębszy był spadek produkcji malin (o 35%) - informuje IERiGŻ.

W wyniku wzrostu powierzchni nasadzeń wzrosły jedynie (o 30%) zbiory borówki wysokiej, a także owoców mało liczących się w produkcji krajowej (świdośliwa, jagoda kamczacka, dereń). Spadek zbiorów większości gatunków owoców spowodowany był głównie wiosennymi przymrozkami oraz zmniejszeniem aktywności fizjologicznej roślin sadowniczych po obfitym owocowaniu w 2018 r. Obserwowany od wiosny deficyt wody w glebie i bardzo wysokie temperatury powietrza w czerwcu wpłynęły na silne zmniejszenie zbiorów warzyw gruntowych odmian wczesnych. W wyniku poprawy
warunków pogodowych we wrześniu i w październiku zbiory warzyw odmian późnych nie były mniejsze niż w 2018 r.

Łączne zbiory warzyw gruntowych obniżyły się o 4-6% (we wrześniu GUS ocenił spadek zbiorów na poziomie 8% do ok. 3,8 mln ton). Zbiory warzyw uprawianych pod osłonami zwiększą się o ok. 5% do 1,2 mln ton. Produkcja owoców zmniejszyła się w większości krajów UE. Niemal we wszystkich krajach wzrosła produkcja warzyw – głównie cebuli, pomidorów i warzyw strączkowych - informują analitycy IERiGŻ.

Spadek zbiorów owoców spowoduje obniżenie z 1,25 mln ton w sezonie 2018/19 do 0,97 mln ton w sezonie obecnym, produkcji przetworów owocowych. Produkcja zagęszczonych soków zmniejszy się z 520 do 285 tys. ton, w tym zagęszczonego soku jabłkowego z 465 do 250 tys. ton, a mrożonych owoców z 425 do 390 tys. ton. Produkcja przetworów warzywnych pozostanie na poziomie ok. 1,3 mln ton. Spadkowi produkcji mrożonych warzyw, konserw i marynat warzywnych towarzyszyć będzie zwiększenie produkcji przetworów z pomidorów, w tym przede wszystkim keczupu i sosów pomidorowych, wytwarzanych w dużym stopniu z importowanego koncentratu pomidorowego. Łączna produkcja soków pitnych, nektarów i napojów owocowych i owocowo-warzywnych zwiększy się z 2,0 do 2,05 mln ton, a najbardziej wzrośnie produkcja soków bezpośrednio tłoczonych z owoców – głównie soków jabłkowych.

W sezonie 2019/20 łączne wpływy z eksportu owoców i ich przetworów mogą się zmniejszyć w porównaniu z sezonem poprzednim o ok. 3% do 1,91 mld euro. Decydujący będzie spadek wolumenu zagranicznej sprzedaży, zarówno owoców świeżych (o 21%), jak ich przetworów (o 14%). Wzrosną natomiast ceny eksportowe niemal wszystkich owoców i ich przetworów, a najbardziej wiśni, śliwek, malin oraz owoców mrożonych. Przeciętne ceny eksportowe owoców świeżych zwiększą
się z 0,46 do 0,59 euro/kg, a przetworów owocowych z 1,12 do 1,24 euro/kg. Obniży się także o 4% do 890 mln euro łączna wartość eksportu warzyw i ich przetworów. Niższe będą, w porównaniu z bardzo wysokimi w sezonie 2018/19, ceny eksportowe większości produktów warzywnictwa. Mniejszy będzie wolumen sprzedaży warzyw świeżych (głównie cebuli), a zwiększy się przetworów warzywnych. Decydujący będzie wzrost zagranicznej sprzedaży przetworów pomidorowych. Łączna wartość eksportu owoców, warzyw oraz ich przetworów obniży się z 2,89 do 2,80 mld euro, a po uwzględnieniu eksportu pieczarek i ich przetworów z 3,37 do 3,27 mld euro. Stanowić to będzie odpowiednio 11%
i 10% wartości eksportu produktów sektora rolno-spożywczego.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.