Rynek brokuła: Wzrasta popyt i areał upraw w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 11 kwietnia 2018 10:53

Rynek brokuła: Wzrasta popyt i areał upraw w Polsce fot. shutterstock.com

Spożycie brokuła w naszym kraju rośnie corocznie, wraz ze zmieniającymi się upodobaniami konsumentów. Wzrasta również areał produkcji tego warzywa. Obecnie szacuje się, że powierzchnia przeznaczana pod uprawę brokuła w 2018 r. wyniesie aż 10 tys. ha. O sytuacji na rynku brokuła w Polsce i za granicą, minionym sezonie zbiorów oraz celach Stowarzyszenia Promocji Brokuła redakcja sadyogrody.pl rozmawia z Klaudią Horlop z firmy nasiennej Sakata Polska Sp. z o.o.

Polska plasuje się na czwartym miejscu pod względem produkcji brokuła w Europie, tuż za Hiszpanią i Włochami. - Brokuły produkujemy na rynek krajowy oraz na eksport, głównie dla naszych sąsiadów zza zachodniej granicy. Oprócz Niemiec, polscy rolnicy zaopatrują Anglię, Czechy, Słowację, a nawet Węgry – mówi Klaudia Horlop.

- Od kilku lat widać coroczny wzrost areału produkcji brokuła w Polsce. Obecnie szacuje się, że produkcja w 2018 r. będzie wynosić aż 10 tys. ha. Dane z 2016 r. mówiły o uprawach na poziomie 7,5 -8 tys. ha tego warzywa. Dla polskiego brokuła największą konkurencję w okresie letnim stanowią tanie brokuły z Holandii. Czasem na końcu jesieni lub na wiosnę nasza produkcja lekko pokrywa się z hiszpańskimi brokułami – zaznacza.

Czy sezon 2017 pod względem warunków atmosferycznych sprzyjał uprawie brokułów? - Ciężkie warunki pogodowe 2017 r. dały się we znaki wszystkim producentom warzyw polowych. Wiosną rolnicy zmagali się z niedostateczną ilością światła. Niskie temperatury w maju opóźniły wzrost nowalijek. Lato było w miarę korzystne ze względu na brak bardzo wysokich temperatur i sporej ilości opadów – tłumaczy Klaudia Horlop i dodaje, że częste opady deszczu jesienią w niektórych rejonach Polski uniemożliwiły rolnikom wejście w pole. Duża wilgotność sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych.

Stowarzyszenie Promocji Brokuła w nowym sezonie spodziewa się powiększenia upraw brokuła w Polsce, szczególnie odmian letnio-jesiennych. - Zapewne zeszłoroczna pogoda wpłynie na zmniejszenie nasadzeń najwcześniejszych. W 2018 mamy zaplanowane wiele nowych działań jako Stowarzyszenie, mamy również nadzieję, że dotychczasowe spotkania z producentami zarówno w Polsce, jak i w Hiszpanii pomogą w planowaniu produkcji. Producentom życzymy dobrych cen na rynku oraz sprzyjającej pogody – mówi Klaudia Horlop.

Jednym z celów Stowarzyszenia jest zwiększanie świadomości konsumentów na temat prozdrowotnych walorów brokuła, m.in. w artykułach publikowanych w parsie, na fanpage Facebook'a oraz podczas organizowanych spotkań i konferencji. Powstał również spot na temat właściwości brokuła. - W tym roku planujemy wydanie książeczki dla maluchów w szkołach podstawowych, tak aby przybliżyć to warzywo dzieciom. Będziemy starać się zmieniać nawyki żywieniowe zaczynając od dzieci. Nasi Facebookowi przyjaciele będą mogli uczestniczy w tworzeniu książki kucharskiej, którą planujemy wydać w przyszłym roku – dodaje.

Klaudia Horlop zwraca uwagę, że spożycie brokuła w naszym kraju rośnie corocznie, wraz ze zmieniającymi się upodobaniami konsumentów. - Rozpoczynaliśmy prawie od zera wiele lat temu, w roku 2015 statystyki mówiły iż spożycie w Polsce kształtuje się na poziomie około 300 gram rocznie, obecnie według naszych szacunków wynosi około 1300 gram. Brokuły możemy znaleźć w postaci mrożonek, zup gotowych oraz w postaci świeżego produktu dostępnego na rynku. Produkcja tego warzywa od wielu lat wzrasta tak samo, jak i jego spożycie. Brokuł zagościł w większości polskich domów, a w wielu z nich stał się stałym elementem diety całej rodziny – podsumowuje ekspertka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.