PARTNER SERWISU

Rozpoczęły się zbiory ogórków gruntowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 13 lipca 2015 15:53

Rozpoczęły się zbiory ogórków gruntowych www.shutterstock.com

Ogórek jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w naszym kraju. Według danych GUS powierzchnia upraw tego warzywa w 2014 roku wyniosła 15,3 tys. ha. Zbiór ogórków z uprawy polowej rozpoczyna się zwykle od połowy lipca. Warzywo to jest powszechnie spożywane zarówno w stanie świeżym, jak również kierowane do przetwórstwa.

Ogórek należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Optymalna temperatura wzrostu tego warzywa mieści się w zakresie 20-25 st. C. Młode rośliny są wrażliwe na niższą temperaturę - spadki do 12 st. C powodują zamieranie roślin. Pod uprawę należy wybierać stanowiska osłonięte od silnych wiatrów.

Warzywo to najlepiej rośnie na glebach szybko nagrzewających się, przepuszczalnych, zasobnych w próchnicę. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7,0). Zaleca się uprawę ogórka w pierwszym roku po nawożeniu organicznym - obornik w dawce 30-40 t/ha, bądź nawozach zielonych. Nawozy mineralne należy uzupełniać na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki nawozów powinny wynosić: 100-150 kg/ha N, 80-100 kg/ha P2O5 i 250 kg/ha K2O.

Ogórki mogą być uprawiane z siewu nasion wprost w do gruntu, bądź z rozsady przygotowanej pod osłonami - w szklarni lub w inspektach. Nasiona można wysiewać od 10 maja do pierwszej dekady czerwca, w rzędy rozmieszczone, co 120-150 cm lub w systemie pasowo-rzędowym. W rzędzie nasiona wysiewa się, co 5-10 cm. Ogórki z rozsady mogą być produkowane na zbiór przyspieszony, jak również na opóźniony. Dobrze przygotowana rozsada powinna być krępa, z dwoma wykształconymi liśćmi.

W uprawie można zastosować osłony z foli perforowanej, lub białej włókniny polipropylenowej. Osłony stwarzają sprzyjający mikroklimat (temperatura, wilgotności powietrza), przez co można uzyskać wcześniejszy plon, o 10-14 dni. Plantację warto ściółkować, co zabezpiecza podłoże przed utratą wody, a także ogranicza rozwój chwastów. Ważnym zabiegiem jest również nawadnianie. Ogórki są najbardziej wrażliwe na brak wody w fazie kwitnienia i zawiązywania owoców.

Do najważniejszych chorób ogórków uprawianych w polu należą – mączniak rzekomy dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość, alternarioza, oraz mączniak prawdziwy. Spośród szkodników największe zagrożenie na plantacji stanowią - śmietka kiełkówka i glebowa, mszyce, wciornastek tytoniowiec, przędziorek chmielowiec, zmieniki, a także drutowce i pędraki.

Zbiór ogórków rozpoczyna się od połowy lipca i trwa do końca września. Owoce zbiera się w różnej fazie dojrzałości zbiorczej, w zależności od sposobu ich użytkowania (sałatkowe, konserwowe, czy kwaszone). Zbiór ogórków przeprowadza się przeważnie co 2-3 dni, natomiast na plantacji w pełni owocującej codziennie. Z uprawy można uzyskać średni z plon wielkości 20 t/ha.

Ogórki można przechowywać w temperaturze 1-2 st. C i wilgotności względnej powietrza 85-90 proc. przez 2-3 tygodnie. Warzywo to w naszym kraju posiada wysokie znaczenie gospodarcze. Według danych GUS produkcję ogórków w 2014 roku oszacowano na 266,9 tys. ton i była ona większa o 5,3 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM