Rośnie znaczenie gospodarcze szczawiu – jak uprawiać to warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 23 października 2015 09:04

Rośnie znaczenie gospodarcze szczawiu – jak uprawiać to warzywo? Z uprawy szczawiu można uzyskać średni plon wielkości 2-3 kg/m2/ fot. shutterstock.com

Szczaw jest coraz chętniej spożywany w naszym kraju. Warzywo to ma niewielkie wymagania klimatyczne i może być uprawiane na różnych typach gleb. Szczaw jako roślina wieloletnia może pozostawać na jednym stanowisku przez okres 3-4 lat. Dlatego pole pod uprawę należy przygotowywać już jesienią. Jaki termin uprawy szczawiu jest bardziej opłacalny?

Szczaw posiada niewielkie wymagania i dobrze znosi wahania temperatur. Należy do grupy warzyw wcześnie plonujących w okresie wiosennym. Dobrze rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i nieco zacienionych. Gleba pod uprawę powinna być dostatecznie żyzna, próchniczna, szybko nagrzewająca się.

W ofertach firm nasiennych dostępna jest wczesna odmiana szczawiu, plenna - 'Lyoński', o dużych liściach barwy zielono-żółtej. Z kolei odmiana 'Belwilski' wolniej rośnie i później wybija w pędy nasienne, w porównaniu do szpinaku 'Lyoński'. Obie odmiany mogą pozostawać na jednym stanowisku przez okres 3-4 lat.

Pod uprawę szczawiu należy właściwie przygotować stanowisko – orka przedzimowa, zaś wiosną przeprowadza się kultywatorowanie i bronowanie pola. Jako nawozy organiczne zaleca się obornik w dawce 20-40 t/ha. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy chemicznej gleby.

Producenci z reguły stosują siew wczesnowiosenny w kwietniu. Z uprawy w tym terminie można uzyskać wyższy plon. W przypadku siewu w okresie letnim (na plantacjach nienawadnianych), przy braku wody wschody roślin mogą trwać dłużej. Również możliwa jest uprawa szczawiu jesienią przez podział 2-3 letnich karp.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne to spulchnianie międzyrzędzi, a także regularne odchwaszczanie i nawożenie. Ważna jest również kontrola uprawy, z uwagi na obecność chorób lub szkodników. Najwyższe plony można uzyskać na stanowiskach wilgotnych – wskazane jest racjonalne nawadnianie.

Zbiór szczawiu przeprowadza się zwykle po około 2-3 miesiącach od siewu. W kolejnych latach liście zbiera się wiosną (kwiecień- maj), w zależności od zapotrzebowania rynku. Z uprawy można uzyskać średni plon wielkości 2-3 kg/m2.

Plantację szczawiu (jako warzywo wieloletnie) można użytkować jedynie przez okres 3-4 lat. Dalsze prowadzenie uprawy staje się mniej opłacalne, z uwagi na spadek masy plonu. Szczaw wykorzystuje się jako surowiec w przemyśle przetwórczym. Z blaszek liściowych również można przyrządzać, m.in. zupy, bądź sosy do potraw.

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI