Rośnie popularność uprawy patisonów na potrzeby przetwórstwa

Autor: www.sadyogrody.pl 08 stycznia 2017 17:05

Rośnie popularność uprawy patisonów na potrzeby przetwórstwa fot. shutterstock.com

Do niedawna patison był warzywem mało znanym w Polsce. Obecnie zyskuje na popularności, a w szczególności na rynku warzyw kierowanych do przetwórstwa, m.in. konserwowania i mrożenia. W takiej właśnie postaci owoce patisona są przeważnie oferowane w sprzedaży w krajowych supermarketach.

Można powiedzieć, że patison stopniowo zdobywa popularność. Lekkostrawne i dietetyczne owoce wyróżniają się kształtem płaskiego dysku lub – w zależności od odmiany – dzwonu z silnie ząbkowanymi brzegami. W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępnych jest kilka odmian tego warzywa. Warto zwrócić uwagę na odmianę Disco, której dorastające owoce cechują się jasnozieloną gładką skórką, zaś w pełni dojrzałe są białokremowe. Odmiana Gagat wyróżnia się ciemnozielonymi owocami w kształcie dysku (z lekko zaznaczonymi wrębami) o białym soczystym miąższu. Odmiana ta polecana jest zarówno do konserwowania, jak i zamrażalnictwa.

Wyrośnięte owoce heterozyjnej odmiany Polo są białokremowe w kształcie płaskiego dysku z ząbkowanym brzegiem. Z kolei dojrzewające owoce odmiany Scallopini są jasnożółte, zaś dojrzałe cechują się żółto-pomarańczową barwą i białokremowym miąższem. Odmiana ta polecana jest do konserwowania, ale również bezpośredniego spożycia. Na krajowym rynku patison dostępny jest przeważnie w postaci konserwowej, choć nie brakuje zwolenników spożywających owoce w stanie świeżym, np. w postaci sałatek.

Patison podobnie jak inne dynie należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Rośliny najlepiej rosną i plonują w temperaturze na poziomie ok. 25 st. C (poniżej 13-14 st. C wzrost roślin zostaje zahamowany). Pod niskimi osłonami nasiona patisona można wysiewać w kwietniu, natomiast bezpośrednio do gruntu w drugiej dekadzie maja, gdy minie ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków. Uzyskanie wcześniejszych plonów, wyrównanych i dobrej jakości umożliwia uprawa patisona z rozsady. Pod plantację warto przeznaczać jedynie stanowiska słoneczne i zaciszne, osłonięte od silnych wiatrów. Ważnym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę w planowanej uprawie tego warzywa jest również gleba.

Dla roślin dyniowatych zalecane są gleby średnio zwięzłe, przepuszczalne i zasobne w próchnicę, łatwo nagrzewające się na wiosnę (odczyn pH 6-7). Patisona nie należy uprawiać na terenach po innych warzywach dyniowatych, przez co najmniej 3-4 lata. Na plantacjach warzyw dyniowatych popularnym zabiegiem jest ściółkowanie gleby czarną folią lub włókniną, a także stosowanie osłon przy wcześniejszych terminach uprawy (we wczesnej fazie wzrostu roślin), co korzystnie wpływa na jakość i wielkość plonów.

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie patisona jest nawożenie (na podstawie analiz chemicznych) oraz ochrona przed agrofagami. Warzywa dyniowate można uprawiać w pierwszym, bądź drugim roku po nawożeniu obornikiem. Zagrożeniem dla roślin mogą być m.in. mszyce i słonecznica orężówka. Patison uznawany jest za warzywo w niewielkim stopniu porażane przez choroby, w tym o odporności (w zależności od odmiany) na mączniaka rzekomego.

Do zbioru owoców patisona przystępuje się w początkowej fazie ich wzrostu (średnica 4-6 cm) lub w późniejszym terminie, gdy owoce są bardziej wyrośnięte (z przeznaczeniem do sałatek ok. 10-15 cm). Plonowania rośliny można przedłużyć poprzez regularne pozyskiwanie nie w pełni wyrośniętych owoców. Warzywo to jest cennym surowcem dla przetwórstwa, m.in. konserwowania oraz mrożenia. Należy również pamiętać o jego właściwościach dietetycznych. W gospodarstwach ukierunkowanych na produkcję warzyw dyniowatych – dyni, cukinii czy kabaczka warto włączyć do uprawy również patisona, z uwagi na możliwość urozmaicenia oferty handlowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.