Rośnie popularność uprawy patisonów na potrzeby przetwórstwa

Autor: www.sadyogrody.pl 08 stycznia 2017 17:05

Rośnie popularność uprawy patisonów na potrzeby przetwórstwa fot. shutterstock.com

Do niedawna patison był warzywem mało znanym w Polsce. Obecnie zyskuje na popularności, a w szczególności na rynku warzyw kierowanych do przetwórstwa, m.in. konserwowania i mrożenia. W takiej właśnie postaci owoce patisona są przeważnie oferowane w sprzedaży w krajowych supermarketach.

Można powiedzieć, że patison stopniowo zdobywa popularność. Lekkostrawne i dietetyczne owoce wyróżniają się kształtem płaskiego dysku lub – w zależności od odmiany – dzwonu z silnie ząbkowanymi brzegami. W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępnych jest kilka odmian tego warzywa. Warto zwrócić uwagę na odmianę Disco, której dorastające owoce cechują się jasnozieloną gładką skórką, zaś w pełni dojrzałe są białokremowe. Odmiana Gagat wyróżnia się ciemnozielonymi owocami w kształcie dysku (z lekko zaznaczonymi wrębami) o białym soczystym miąższu. Odmiana ta polecana jest zarówno do konserwowania, jak i zamrażalnictwa.

Wyrośnięte owoce heterozyjnej odmiany Polo są białokremowe w kształcie płaskiego dysku z ząbkowanym brzegiem. Z kolei dojrzewające owoce odmiany Scallopini są jasnożółte, zaś dojrzałe cechują się żółto-pomarańczową barwą i białokremowym miąższem. Odmiana ta polecana jest do konserwowania, ale również bezpośredniego spożycia. Na krajowym rynku patison dostępny jest przeważnie w postaci konserwowej, choć nie brakuje zwolenników spożywających owoce w stanie świeżym, np. w postaci sałatek.

Patison podobnie jak inne dynie należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Rośliny najlepiej rosną i plonują w temperaturze na poziomie ok. 25 st. C (poniżej 13-14 st. C wzrost roślin zostaje zahamowany). Pod niskimi osłonami nasiona patisona można wysiewać w kwietniu, natomiast bezpośrednio do gruntu w drugiej dekadzie maja, gdy minie ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków. Uzyskanie wcześniejszych plonów, wyrównanych i dobrej jakości umożliwia uprawa patisona z rozsady. Pod plantację warto przeznaczać jedynie stanowiska słoneczne i zaciszne, osłonięte od silnych wiatrów. Ważnym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę w planowanej uprawie tego warzywa jest również gleba.

Dla roślin dyniowatych zalecane są gleby średnio zwięzłe, przepuszczalne i zasobne w próchnicę, łatwo nagrzewające się na wiosnę (odczyn pH 6-7). Patisona nie należy uprawiać na terenach po innych warzywach dyniowatych, przez co najmniej 3-4 lata. Na plantacjach warzyw dyniowatych popularnym zabiegiem jest ściółkowanie gleby czarną folią lub włókniną, a także stosowanie osłon przy wcześniejszych terminach uprawy (we wczesnej fazie wzrostu roślin), co korzystnie wpływa na jakość i wielkość plonów.

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie patisona jest nawożenie (na podstawie analiz chemicznych) oraz ochrona przed agrofagami. Warzywa dyniowate można uprawiać w pierwszym, bądź drugim roku po nawożeniu obornikiem. Zagrożeniem dla roślin mogą być m.in. mszyce i słonecznica orężówka. Patison uznawany jest za warzywo w niewielkim stopniu porażane przez choroby, w tym o odporności (w zależności od odmiany) na mączniaka rzekomego.

Do zbioru owoców patisona przystępuje się w początkowej fazie ich wzrostu (średnica 4-6 cm) lub w późniejszym terminie, gdy owoce są bardziej wyrośnięte (z przeznaczeniem do sałatek ok. 10-15 cm). Plonowania rośliny można przedłużyć poprzez regularne pozyskiwanie nie w pełni wyrośniętych owoców. Warzywo to jest cennym surowcem dla przetwórstwa, m.in. konserwowania oraz mrożenia. Należy również pamiętać o jego właściwościach dietetycznych. W gospodarstwach ukierunkowanych na produkcję warzyw dyniowatych – dyni, cukinii czy kabaczka warto włączyć do uprawy również patisona, z uwagi na możliwość urozmaicenia oferty handlowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI