Rodzaje obiektów przeznaczonych do uprawy roślin warzywniczych

Autor: Wioleta Sobczak, www.sadyogrody.pl 14 grudnia 2015 08:20

Rodzaje obiektów przeznaczonych do uprawy roślin warzywniczych Prowadzenie upraw pod osłonami wydłuża okres wegetacji warzyw; fot. shutterstock.com

Czas prowadzenia upraw ogrodniczych uzależniony jest od długości okresu wegetacyjnego. W Polsce okres wegetacji roślin trwa ok. 190-220 dni. Jest to liczba dni, w których temperatura powietrza jest wyższa lub równa 5 st.C. Aby wydłużyć czas produkcji, a tym samym zwiększyć przychody w gospodarstwach, producenci zainteresowali się uprawą roślin pod osłonami.

Prowadzenie upraw pod osłonami po pierwsze wydłuża okres wegetacji, a po drugie stwarza specyficzny mikroklimat niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin o wyższych wymaganiach temperaturowych niż te panujące w naturalnych warunkach naszego kraju, co wpływa korzystnie na wzrost poziomu plonów.

Obecnie na rynku mamy szeroką gamę konstrukcji spełniających funkcję osłon. Najkorzystniejszą formą konstrukcji spełniającej funkcję osłony dla roślin są szklarnie. Obiekty te wykonane są ze stalowej konstrukcji w całości pokryte szkłem lub plastikowymi płytami. Zaletą tych obiektów jest maksymalne wykorzystanie promieniowania słonecznego w okresie usłonecznienia. Popularnym tworzywem zastępujących szkło w konstrukcjach szklarniowych są płyty poliwęglanowe. Ich zaletą jest fakt, iż niemal w 100 proc. zatrzymują szkodliwe promieniowania UV przy jednoczesnym przepuszczaniu światła na poziomie 90 proc. Obiekty wykonane z tego tworzywa są znacznie lżejsze od szklarni wykonanych ze szkła. Wynika to z różnicy wagowej pomiędzy poliwęglanem, a szkłem. Co więcej posiadają bardzo istotną zaletę mianowicie są praktycznie nietłukące.  

Pomimo, że obiekty są trwałe i stwarzają korzystne warunki do wzrostu i rozwoju roślin mają dużą wadę - mianowicie budowa tych konstrukcji jest kosztochłonna.

Wśród producentów warzyw znacznie większym powodzeniem cieszą się tunele foliowe, których budowa jest znacznie tańsza i łatwiejsza do wykonania. Ich konstrukcją jest szkielet, który może zostać wykonany z rur metalowych, drewna,  rur PCV lub słupków betonowych. Całą konstrukcja pokryta zostaje folią polietylenową. Tunele foliowe są zazwyczaj nieogrzewane. W przeciwieństwie do szklarni nie nadają się one do upraw całorocznych, chronią jednak rośliny przed niewielkimi spadkami temperatury, pozwalają przedłużyć okres wegetacji.

Prowadzenie produkcji pod osłonami ma jednak wady. W obiektach tych tworzy się mikroklimat, który z jednak strony wspomaga rozwój z drugiej zaś sprzyja rozwojowi mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy, pasożyty. Ponadto wysoka wilgotność oraz temperatura przyczynia się do rozwoju grzybów. Należ podkreślić, że gleba w tych obiektach za sprawą intensywnej produkcji szybko ubożeje. Istotną wadą pod względem ekonomicznym jest wrażliwość tuneli foliowych (szczególnie folii) na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych, takich jak silny wiatr, grad.

Coraz to większym zainteresowaniem wśród producentów owoców i warzyw cieszą się tunele foliowe zblokowane, które poprzez znacznie większą powierzchnię oraz rozbudowany system wietrzenia poprawiają warunki uprawowe dla prowadzonej produkcji. W obiektach tych występuje znacznie lepsza cyrkulacja powietrza, która ogranicza znacznie występowanie chorób grzybowych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI