PARTNER SERWISU

Przyśpieszona uprawa fasoli szparagowej w tunelach foliowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 26 kwietnia 2016 08:48

Przyśpieszona uprawa fasoli szparagowej w tunelach foliowych Zbiór fasoli przeprowadza się, gdy strąki są w pełni wyrośnięte/ fot. shutterstock.com

Optymalny termin uprawy fasoli szparagowej w naszych warunkach klimatycznych przypada na drugą połowę maja. Aby uzyskać wcześniejsze plonowanie fasolę można uprawiać w tunelach foliowych.

Rozsadę w tunelach foliowych można wysadzać już od kwietnia. Fasola szparagowa dla prawidłowego wzrostu wymaga temperatury na poziomie 19-25 st. C. Spadek poniżej optymalnej powoduje słabsze zawiązywanie strąków. Pod uprawę warto przeznaczać gleby żyzne, zasobne w próchnicę oraz szybko nagrzewające się wiosną o pH 6,5-7,8.

Zaleca się uprawę fasoli szparagowej w pierwszym roku po oborniku. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi fasola ma zdolność do wiązania wolnego azotu z powietrza. Dlatego nie wymaga szczególnego nawożenia azotem. Dawki pozostałych składników pokarmowych należy dostarczać na podstawie wyników analiz gleby.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy nawadnianie uprawy, bowiem niedostatek wody w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków przyczynia się do pogorszenia ich jakości. Fasola szparagowa pod foliowymi osłonami cechuje się silniejszym wzrostem w porównaniu do upraw polowych. Dlatego wskazane jest podwiązywanie roślin do drewnianych tyczek lub palików.

Przy sprzyjających warunkach pogodowych folię ze szczytów tuneli można zdejmować w połowie maja. Spośród chorób duże zagrożenie dla upraw fasoli stanowi szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, bakterioza obwódkowa oraz antraknoza fasoli. W trakcie wegetacji należy prowadzić stałą ochronę również przed szkodnikami (przędziorki, śmietka kiełkówka). 

Zbiory fasoli szparagowej - w zależności od warunków pogodowych i odmiany - przeprowadza się pod koniec maja lub na początku czerwca. Strąki powinny być wyrośnięte (jeszcze bez wykształconych nasion). W uprawach wielkotowarowych do bezpośredniego spożycia przeznacza się odmiany żółtostrąkowe, a do przetwórstwa (konserwowania) i zamrażalnictwa - zielonostrąkowe.

Uprawy fasoli szparagowej w tunelach foliowych prowadzone są w okolicach Radomia (m.in. gmina Przytyk, Klwów, Przysucha, Potworów), a także rejony Łęczycy oraz Igołomi koło Krakowa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM