PARTNER SERWISU

Przechowywanie pietruszki korzeniowej – jak osiągnąć dobre wyniki?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 grudnia 2015 10:07

Przechowywanie pietruszki korzeniowej – jak osiągnąć dobre wyniki? Najlepsze rezultaty przechowywania można uzyskać w komorach chłodniczych/ fot. shutterstock.com

Celem przechowywania pietruszki jest przedłużenie podaży tego warzywa na okres zimowy - zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również do przetwórstwa. Pietruszka przechowuje się znacznie słabiej niż inne warzywa korzeniowe. Aby zachować przez dłuższy okres odpowiednią jakość handlową pietruszki należy zapewnić optymalne warunki przechowywania.

Na zachowanie trwałości handlowej pietruszki podczas przechowywania, wpływa jakość korzeni uzyskanych podczas uprawy. Istotne znaczenie stanowi również przestrzeganie zabiegów agrotechnicznych, tj. nawożenie mineralne, ochrona przed chorobami i szkodnikami, a także dobór odmiany.

W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępne są odmiany, które różnią się zdolnością przechowalniczą. Do dłuższego przechowywania polecane są odmiany – ‘Alba’, ‘Halbanhe-Berlińska’, ‘Lenka’, ‘Ołomuńcka’, ‘Vistula’ i ‘Osborne’. W sprzedaży dostępne są również odmiany, które w cieplejszych regionach kraju można pozostawić w polu przez okres zimowy. 

Zbiór pietruszki kierowanej do przechowywania przeprowadza się zwykle w połowie października, przed nadejściem pierwszych przymrozków. Korzenie w momencie zbioru powinny być w pełni dojrzałości fizjologicznej, gdyż pietruszka dobrze wykształcona przechowuje się znacznie lepiej od korzeni słabo wyrośniętych. Podczas zbioru należy unikać uszkodzeń mechanicznych.

Korzenie pietruszki przed włożeniem do przechowalni należy schłodzić. Optymalna temperatura przechowywania mieści się w zakresie 0-1 st. C, z kolei wilgotność względna powietrza należy utrzymywać na poziomie 95-98 proc. Korzenie przeważnie składowane są luzem w drewnianych skrzyniach.

Najlepsze rezultaty przechowywania można uzyskać w komorach chłodniczych – okres przechowywania wynosi około 8 miesięcy. Pietruszka korzeniowa jest jednym z warzyw o dużym znaczeniu gospodarczym i uprawianym w naszym kraju na dużą skalę. Korzenie pietruszki dzięki przechowywaniu są dostępne na rynku warzyw w ciągu całego roku - w postaci świeżej, bądź mrożonej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM