Przechowywanie kapusty brukselskiej - jak zachować trwałość w obrocie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 lutego 2016 08:05

Przechowywanie kapusty brukselskiej - jak zachować trwałość w obrocie? Kapusta brukselska to typowe warzywo jesienno-zimowe/ fot. shutterstock.com

Mrożone główki kapusty brukselskiej dostępne są w sprzedaży w ciągu całego roku. W stanie świeżym pojawiają się przeważnie w okresie jesiennym i zaopatrują rynek świeżych warzyw również przez miesiące zimowe. W optymalnych warunkach kapustę brukselską można przechowywać od 6 do 12 tygodni.

Zbiór kapusty brukselskiej przeprowadza się późną jesienią, bądź zimą – w momencie, gdy główki osiągną odpowiednią wielkość. Odmiany kapusty brukselskiej nadają się do bezpośredniego spożycia, bądź też kierowane są do zamrażalnictwa. Do uprawy na zbiór w okresie jesienno-zimowym polecane są odmiany, m.in. Crispus F1, Helemus F1, Profitus F1, Cumulus F1, Ajax F1.

Kapusta brukselska - podobnie jak jarmuż - znosi spadki temperatury do -12 st. C. Po zbiorze główki należy schłodzić do 2-4 st. C. Odpowiednia temperatura przechowywania kapusty brukselskiej wynosi 0 st. C, a wilgotność względną powietrza należy utrzymywać na poziomie 95 proc. W takich warunkach okres przechowywania główek kapusty określany jest na blisko 3-5 tygodni.

Kapusta brukselska wykazuje dużą wrażliwość w stosunku do etylenu, który doprowadza do żółknięcia i starzenia się główek, a także zwiększa ich podatność na gnicie. Wskazane jest przechowywanie główek kapusty brukselskiej w odrębnych pomieszczeniach niż warzywa czy owoce wydzielające etylen. 

W trakcie przechowywania w komorach KA zalecany jest skład gazowy atmosfery 5-10 proc. CO2 i 1-4 proc. O2. W takich warunkach ryzyko związane z żółknięciem i gniciem główek jest niewielkie, a okres przechowywania wynosi 4 miesiące. Kapustę brukselską można również zamrozić do temperatury -3 st. C, a następnie - przed dostarczeniem na rynek – stopniowo odmrażać podwyższać temperaturę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI