Produkcja szpinaku do przetwórstwa

Autor: Krystyna Zagórska; www.sadyogrody.pl 03 marca 2015 12:33

Produkcja szpinaku do przetwórstwa fot. shutterstock

Zainteresowanie zakładów przetwórczych skupem szpinaku skłania producentów do zwiększenia uprawy tego gatunku. Szpinak w warunkach klimatycznych Polski jest uprawiany w dwóch terminach – na zbiór wiosenny oraz jesienny.

Do produkcji towarowej najlepsze są odmiany szybko rosnące o pokroju wzniesionym. Liście powinny być ciemnozielone, soczyste, lekko pomarszczone z krótkimi, cienkimi ogonkami. Wymagane jest, aby liście szpinaku przeznaczone do przemysłu i zamrażania były czyste, świeże, nieuszkodzone, pojedyncze lub w rozetach bez pędów kwiatostanowych.

Nasiona szpinaku kiełkują w temperaturze 2-3°C, zaś optymalna temperatura wzrostu zawiera się w przedziale 15-18°C. W fazie 3-4 liści właściwych, szpinak znosi niższe temperatury nawet do -7°C. Najlepiej rośnie na glebach lżejszych, piaszczysto-gliniastych, o dobrej pojemności wodnej oraz szybko nagrzewających się. Optymalne pH powinno wynosić 6,5-7,0. Szpinak jest rośliną dnia długiego.

Szpinak ma krótki okres wegetacji, od siewu do zbioru upływa około 45-60 dni. Jako przedplon może być uprawiany przed ogórkami, pomidorami, selerem korzeniowym, kalafiorem oraz kapustą późną. Natomiast jako poplon na stanowisku po wczesnych warzywach kapustnych, marchwi na pęczki, grochu. Szpinak jest również produkowany w uprawach ozimych. Nie należy zakładać plantacji po roślinach z rodziny Amaranthaceae, w sąsiedztwie buraków ćwikłowych i liściowych oraz sałaty.

Nasiona szpinaku należy wysiewać do gruntu wczesną wiosną – w marcu, natomiast na zbiór jesienny na początku sierpnia. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu oraz 2-3 krotnym nawadnianiu plantacji dawkami wody po 20-25 mm. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy gleby. Orientacyjne dawki składników pokarmowych wynoszą: 50 mg/dm3 N, 50-70 mg/dm3 P oraz 175-200 mg/dm3 K. Należy pamiętać, że zawartość azotanów w liściach nie może być zbyt wysoka, gdyż przetwórnie mogą odmówić przyjęcia surowca.

Najgroźniejszą chorobą występującą na plantacjach szpinaku jest mączniak rzekomy. Do mniej ważnych gospodarczo chorób zalicza się alternariozę, antraknozę, rdzę szpinaku, zgniliznę twardzikową oraz szarą pleśń. Spośród szkodników mogą wystąpić – śmietka ćwiklanka oraz mszyce.

Zbiór należy rozpocząć, gdy rośliny mają wykształcone 5-6 liści. Z plantacji można uzyskać średni plon 6-12 t/ha, a przy korzystnych warunkach uprawy nawet 20-25 t/ha. Liście szpinaku przeznaczone do przetwórstwa powinny być wycinane na wysokości 2,5 cm nad ziemią. Zebrane rośliny należy jak najszybciej dostarczyć do przetwórni, gdyż przy wysokiej temperaturze szpinak szybko traci wartość handlową.

Szpinak ma wysokie znaczenie gospodarcze. Sprzedawany jest do bezpośredniego spożycia, jednak większa część zbiorów przeznaczona jest przetwórstwa. W postaci mrożonek liście szpinaku są dostępne w sprzedaży w ciągu całego roku. Według danych IERiGŻ w grudniu w 2014 roku średnia miesięczna detaliczna cena szpinaku mrożonego wynosiła 8,66 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM