PARTNER SERWISU

Produkcja kapusty pekińskiej do długotrwałego przechowywania

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 31 lipca 2015 10:17

Produkcja kapusty pekińskiej do długotrwałego przechowywania Uprawa na zbiór jesienny kapusty pekińskiej to około 70 proc. całkowitej produkcji/ fot. shutterstock.com

W Polsce kapusta pekińska głównie (70 proc.) jest uprawiana z przeznaczeniem na zbiór jesienny, gdyż w tym okresie panują najkorzystniejsze warunki do produkcji tego warzywa. Kapusta pekińska zyskała duże uznanie producentów warzyw przede wszystkim ze względu na krótki okres wegetacji oraz wysoki plon dochodzący do 40 t/ha (bądź większy), zaś wśród konsumentów z uwagi na wysoką wartość odżywczą i walory smakowe.

Odmiany kapusty pekińskiej na zbiór jesienny powinny cechować się wyrównanym kształtem główek, ściśle przylegającymi liśćmi oraz wysoką plennością. Wskazany jest dobór odmian odpornych na choroby, m.in. kiłę kapusty, mączniaka, czerń krzyżowych. Odmiany również powinny być mało podatne na choroby przechowalnicze, tj. mokra zgnilizna głąba, bądź brunatnienie nerwów liści.

W uprawie na zbiór jesienny i do długotrwałego przechowywania polecane są odmiany kapusty pekińskiej - Bilko F1, Morillo, Storido F1, Parkin F1,Wyspa Skarbów, Green Rocket F1, Storkin F1 i Winter Pride F1.

Pod uprawę kapusty pekińskiej najlepsze są gleby przepuszczalne, zasobne w próchnicę, pH 6,5-7,5. Kapusty nie należy sadzić corocznie na tym samym polu, ani po innych warzywach z rodziny Brassicaceae. Obornik wprowadza się z reguły pod przedplon w ilości 40 t/ha. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych powinny wynosić 100-150 kg/ha N, 70-80 kg/ha P2O5, 160-200 kg/ha K2O.

Warzywo to na zbiór jesienny uprawia się z siewu wprost do gruntu, bądź z rozsady. Nasiona można wysiewać od 15 lipca do 5 sierpnia, zaś rozsadę w terminie 10-30 sierpnia. Kapustę pekińską wysadza się w rzędy, co 40-45 cm, bądź w systemie pasowo-rzędowym w rozstawie 40x40x55 cm. Wśród producentów warzyw bardziej preferowana jest produkcja kapusty metodą z rozsady, umożliwia otrzymanie bardziej wyrównanego plonu główek w porównaniu do uprawy z siewu.

Pielęgnacja roślin polega na odchwaszczaniu, ochronie przed chorobami i szkodnikami, a także nawadnianiu uprawy. Niedostatek wody może spowodować zaburzenia fizjologiczne, co objawia się występowaniem „tipburn” - brązowieniem i zamieraniem wewnętrznych brzegów liści. Zachwaszczenie można ograniczać poprzez ściółkowanie podłoża, m.in. czarną folią polietylenową lub włókniną. Ściółki wpływają również na przyspieszenie i zwiększenie plonowania kapusty pekińskiej.

Zbiór kapusty przeprowadza się w okresie październik, początek listopada, gdy główki będą w pełni wykształcone. W Polsce do sprzedaży poszukiwane są główki kapusty pekińskiej wielkości 0,7-1,2 kg.

Optymalne warunki przechowywania kapusty pekińskiej to temperatura 0-3 st. C i wilgotność względna powietrza 95 proc., skład gazowy atmosfery 1,0-2,5 proc. CO2 : 1,0-2,0-3 proc. O2. W takich warunkach kapustę pekińską można przechowywać przez okres 3-5 miesięcy. Do obrotu główki kapusty pakuje się w folię rozciągliwą lub perforowaną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM