Produkcja cebuli w Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 może być bardzo wysoka

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl/ BGŻ 02 grudnia 2014 13:47

Produkcja cebuli w Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 może być bardzo wysoka Produkcja cebuli w UE w sezonie 2014/2015 może być bardzo wysoka

W Hiszpanii, Holandii oraz Polsce, czyli krajach które odpowiadają za ponad 50 proc. zbiorów tego warzywa we Wspólnocie, może być łącznie o około 15 proc. wyższa w relacji rocznej - informują analitycy BGŻ.

Zbiory w Hiszpanii, mogą być o blisko 30% wyższe (za freshplaza.com). O ponad 20% zwiększyć ma się powierzchnia upraw, dodatkowo spodziewane są rekordowo wysokie plony tego warzywa. W 2013 roku produkcja cebuli w Hiszpanii (szacunki PROCECAM) wyniosła około 1,2 mln t. Tegoroczny znaczący wzrost zbiorów w Hiszpanii doprowadził do powstania nadpodaży na tamtejszym rynku, skutkując znacznym spadkiem cen.

Według portalu freshplaza.com ceny cebuli płacone producentom w Hiszpanii pod koniec listopada br. kształtowały się na poziomie 3 euro centów. Tak niski poziom w wielu przypadkach skutkował zaniechaniem zbiorów przez rolników. Co więcej, wzrost zbiorów w większości państw unijnych i zablokowanie rynku rosyjskiego ograniczyły możliwości eksportowe producentom hiszpańskim. Eksport cebuli w przypadku Hiszpanii stanowi blisko 50% jej produkcji.

Znacznie większe w stosunku do roku poprzedniego mają być również zbiory cebuli w Holandii, także znaczącego eksportera tego warzywa. Szacunki Holenderskiego Urzędu Statystycznego (Centraal Bureau voor de Statistiek) wskazują, że produkcja może wynieść nieco ponad 1,3 mln t. i być o 9% wyższa w stosunku do produkcji ubiegłorocznej (1,2 mln t). Wzrost produkcji wynika ze zwiększenia powierzchni upraw (+2%) jak też większych plonów tego warzywa (+7%). Polska produkcja szacowana jest przez GUS na poziomie 587 tys. t., czyli o 6,5% wyższym w relacji rocznej. Ceny w tych dwóch krajach również istotnie się obniżyły tuż po zbiorach, a ich poziom utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie. W Holandii ceny oferowane producentom w listopadzie br. były średnio o 35% niższe w relacji rocznej (dane ui-info.nl). W Polsce, według danych Ministerstwa Rolnictwa, ceny w skupie do konsumpcji bezpośredniej zmniejszyły się o 57% w stosunku do listopada rok wcześniej. W skupie do przetwórstwa spadek cen wyniósł blisko 30%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI