PARTNER SERWISU

Producenci podłoża korzystają z dobrej passy polskich pieczarkarzy

Autor: www.pb.pl/www.sadyogrody.pl 21 lipca 2015 09:40

Producenci podłoża korzystają z dobrej passy polskich pieczarkarzy Polska jest liderem w produkcji pieczarek na świecie/ fot. shutterstock

Wraz z polskimi pieczarkarzami, dominującymi pod względem produkcji w Europie, a pod względem eksportu — na świecie, wyrośli również producenci podłoża do uprawy tych grzybów. Jeden z nich — Mykogen z Karszewa — walczy o krajowy rynek wart około 600 mln zł - informuje Puls Biznesu.

Jak mówi Rafał Nawrocki, prezes Mykogenu, należącego do funduszu Abris, kluczowy w biznesie produkcji podłoża jest dostęp do dobrych surowców: słomy i pomiotu kurzego. Słomy jest pod dostatkiem dzięki dużym obszarom uprawnym, pomiotu także nie brakuje. Te przewagi zdecydowały o sukcesie tej pieczarkarskiej podbranży.

Jak informuje Puls Biznesu pieczarkarze są pewni wzrostu w najbliższych latach. Producenci podłoża powinni na tym skorzystać.

W porównaniu z 2 tys. pieczarkarzy producenci podłoża są bardzo skonsolidowaną branżą. Działa tu kilkanaście firm. Po podłoże klient musi wracać do nich 8-9 razy w ciągu roku, bo tyle razy zbiera pieczarki i raczej nie sięga po produkty importowane.

W Polsce konsumpcja pieczarek sięga 1,8 kg na osobę rocznie. Na polskich stołach królują pieczarki nieprzetworzone.

Czytaj więcej w Pulsie Biznesu.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI