Prezes Pieczarka Centrum: Zaspokajamy ponad 30 proc. zapotrzebowania na grzyby w Europie (wywiad)

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 13 kwietnia 2017 10:15

Prezes Pieczarka Centrum: Zaspokajamy ponad 30 proc. zapotrzebowania na grzyby w Europie (wywiad) Dariusz Wychowałek, prezes grupy producentów Pieczarka Centrum

- Opłacalność produkcji pieczarek w ostatnich latach bardzo spadła w związku z embargiem rosyjskim. Tylko więc przeniesienie sprzedaży na rynki Europy i dbałość o zwiększenie spożycia pozwala uzupełnić braki rynkowe. Wszystko to jest możliwe dzięki wprowadzeniu nowych asortymentów, a to dzięki nowym technologiom pozwalającym produkować towar powtarzalny, doskonałej jakości - mówi w wywiadzie dla sadyogrody.pl, Dariusz Wychowałek, prezes grupy producentów Pieczarka Centrum.

Grupa Pieczarka-Centrum powstała w 2009 roku. Członkowie Grupy mieli już wówczas duże indywidualne doświadczenie w produkcji pieczarek. Co skłoniło Państwa do zrzeszenia się? Jak z perspektywy lat oceniacie tę decyzję?

Dariusz Wychowałek: Lata po 2004 r. to ciągły rozwój polskiego pieczarkarstwa. Wzrostowi produkcji nie towarzyszył jednak rozwój bazy sprzedażowej. Indywidualna walka o klienta poprzez obniżkę cen spowodowała wywołanie myślenia o bezsensowności takiego działania i konieczności wspólnego występowania do klienta z konkretną ofertą ilościową i jakościową. Pierwsze próby takiego wspólnego działania dawały bardzo dobre rezultaty. Zrozumieliśmy, że to ma sens. W 2009 r postanowiliśmy sformalizować nasze przedsięwzięcia i powołać do życia spółkę prawa handlowego pod nazwą Pieczarka – Centrum. Powołanie spółki spowodowało odkrycie możliwości poruszania się na trudnym rynku sprzedaży z pominięciem pośredników. Odpowiednia oferta handlowa oparta na oczekiwaniach klienta, tworzenie nowych asortymentów dało możliwość dotarcia do nowych klientów i utrzymywanie odpowiedniej wielkości sprzedaży. Kilkuletni okres wspólnego działania potwierdza, że decyzja podjęta w 2009 r. była jak najbardziej słuszna. Późniejsza możliwość skorzystania ze środków unijnych pozwoliła rozwinąć bazę logistyczną . Po wybudowaniu bazy logistycznej mieliśmy już duże możliwości konfekcjonowania i dystrybuowania zamawianego towaru, co pozwoliło realizować wszystkie zamówienia i zaspokajać potrzeby rynku.

Dziś jesteśmy przekonani, że podjęta decyzja była słuszna i dzisiaj na pewno powtórzylibyśmy ją.

Polska jest europejskim potentatem w produkcji pieczarek, co dla każdego producenta oznacza silną konkurencję. Pieczarka-Centrum jednak systematycznie się rozwija, zwiększa poziom produkcji, unowocześnia technologię. Czy produkcja pieczarek w Polsce jest tak bardzo opłacalna?

Rzeczywiście, dziś Polska jest największym producentem, ale i eksporterem pieczarek w Europie. Globalnie produkujemy już ponad 300 tys. ton pieczarek rocznie. Porównując to ze spożyciem na poziomie 1100 tys. ton rocznie widzimy, że zaspokajamy ponad 30 proc. zapotrzebowania na grzyby w Europie. Tak wysoka pozycja to nie tylko chluba ale i konieczność dążenia do doskonałości. Tylko produkcja towaru dobrej jakości i w odpowiedniej ilości daje możliwość utrzymania się na wyżynach europejskiej produkcji. Sprostanie tym wymaganiom jest możliwe tylko dzięki stałej dbałości o bazę technologiczną. Jej doskonalenie pozwala produkować to, czego chce klient.

Prowadzenie akcji promocyjnych powoduje również wzrost spożycia w Polsce. Pieczarka staje się ważnym produktem spożywczym na naszym stole. Coraz bardziej doceniamy jej wartości odżywcze i smakowe.

Opłacalność produkcji w ostatnich latach bardzo spadła w związku z embargiem rosyjskim. Tylko więc przeniesienie sprzedaży na rynki Europy i dbałość o zwiększenie spożycia pozwala uzupełnić braki rynkowe. Wszystko to jest możliwe dzięki wprowadzeniu nowych asortymentów, a to dzięki nowym technologiom pozwalającym produkować towar powtarzalny, doskonałej jakości.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI