Portulaka warzywna – jak uprawiać to mało znane warzywo liściowe?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 września 2015 10:03

Portulaka warzywna – jak uprawiać to mało znane warzywo liściowe? Z uprawy można uzyskać plon łodyg i liści wielkości około 15-25 t/ha/ fot. shutterstock.com

Portulaka warzywna należy do grupy mniej znanych warzyw liściowych. Duża wartość odżywcza i smakowa oraz łatwość produkcji przemawia za zwiększeniem upraw tego warzywa. Część jadalną portulaki stanowią zarówno łodygi, jak i liście.

Portulaka warzywna należy do grupy roślin ciepłolubnych. Wysokie temperatury są niezbędne do uzyskania zadowalającego (dużego) plonu. Pod uprawę należy przeznaczać gleby zasobne w próchnicę oraz składniki pokarmowe, szybko nagrzewające się, o dużej pojemności wodnej.

Warzywo to można uprawiać po wczesnej sałacie, rzodkiewce, bądź szpinaku z siewu jesiennego. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 50-80 kg/ha N, 60-80 kg/ha P2O5, 150-220 kg/ha K2O. Portulaka wymaga odpowiedniego nawadniania, gdyż w okresach suszy słabiej rośnie i plonuje.

Nasiona portulaki bezpośrednio do gruntu można wysiewać co 3 tygodnie. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na regularnym odchwaszczaniu i nawadnianiu plantacji. W polowej uprawie istotne znaczenie ma ściółkowanie. Przez co można ograniczyć rozwój chwastów, nadmierną utratę wody, a przede wszystkim - liście są czyste.

W zależności od warunków uprawy okres wegetacji portulaki trwa 3-9 tygodni. Zbiór liści przeprowadza się sukcesywnie (2-3 razy w ciągu wegetacji). Z uprawy można uzyskać plon wielkości około 15-25 t/ha. Liście portulaki należy spożywać bezpośrednio po zbiorach, gdyż warzywo to nie nadaje się nawet do krótkotrwałego przechowywania.

Portulaka jest cenionym warzywem w krajach śródziemnomorskich. W Europie znana jest w Wielkiej Brytanii i Holandii, natomiast w Polsce jest wciąż niedoceniana. Liście portulaki są w smaku słonawo-kwaskowate. Mogą być spożywane w stanie świeżym, jak również stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek, sosów czy zup.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.