Portulaka warzywna – jak uprawiać to mało znane warzywo liściowe?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 września 2015 10:03

Portulaka warzywna – jak uprawiać to mało znane warzywo liściowe? Z uprawy można uzyskać plon łodyg i liści wielkości około 15-25 t/ha/ fot. shutterstock.com

Portulaka warzywna należy do grupy mniej znanych warzyw liściowych. Duża wartość odżywcza i smakowa oraz łatwość produkcji przemawia za zwiększeniem upraw tego warzywa. Część jadalną portulaki stanowią zarówno łodygi, jak i liście.

Portulaka warzywna należy do grupy roślin ciepłolubnych. Wysokie temperatury są niezbędne do uzyskania zadowalającego (dużego) plonu. Pod uprawę należy przeznaczać gleby zasobne w próchnicę oraz składniki pokarmowe, szybko nagrzewające się, o dużej pojemności wodnej.

Warzywo to można uprawiać po wczesnej sałacie, rzodkiewce, bądź szpinaku z siewu jesiennego. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 50-80 kg/ha N, 60-80 kg/ha P2O5, 150-220 kg/ha K2O. Portulaka wymaga odpowiedniego nawadniania, gdyż w okresach suszy słabiej rośnie i plonuje.

Nasiona portulaki bezpośrednio do gruntu można wysiewać co 3 tygodnie. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na regularnym odchwaszczaniu i nawadnianiu plantacji. W polowej uprawie istotne znaczenie ma ściółkowanie. Przez co można ograniczyć rozwój chwastów, nadmierną utratę wody, a przede wszystkim - liście są czyste.

W zależności od warunków uprawy okres wegetacji portulaki trwa 3-9 tygodni. Zbiór liści przeprowadza się sukcesywnie (2-3 razy w ciągu wegetacji). Z uprawy można uzyskać plon wielkości około 15-25 t/ha. Liście portulaki należy spożywać bezpośrednio po zbiorach, gdyż warzywo to nie nadaje się nawet do krótkotrwałego przechowywania.

Portulaka jest cenionym warzywem w krajach śródziemnomorskich. W Europie znana jest w Wielkiej Brytanii i Holandii, natomiast w Polsce jest wciąż niedoceniana. Liście portulaki są w smaku słonawo-kwaskowate. Mogą być spożywane w stanie świeżym, jak również stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek, sosów czy zup.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI