Pora przechowywania pora

Autor: sadyogrody.pl 15 grudnia 2014 09:24

Pora przechowywania pora fot. shutterstock.com

Bardzo istotne jest odpowiednie przygotowanie porów do zimowego przechowywania, ponieważ od tego uzależnione jest wydłużenie tego procesu. W praktyce stosowane są trzy metody przechowywania tych warzyw.

Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw wśród naszych upraw, a w Polsce znany był już w średniowieczu. Por należy do rodziny czosnkowatych i jest rośliną dwuletnią – w pierwszym roku uprawy wytwarza cebulę i liście (część jadalną), a w drugim roku pęd kwiatostanowy.

Termin zbioru pora uzależniony jest od jego odmiany i terminu sadzenia. Wczesne odmiany, zbierane są już w lipcu. W naszym klimacie możliwa jest także uprawa odmian zimujących w gruncie, takich jak: Prospecta, Selina, Hiberna czy Triton F1. Zbiera się je do końca wiosny.

Bardzo istotne jest odpowiednie przygotowanie porów do przechowywania, ponieważ od tego uzależnione jest wydłużenie czasu przechowywania. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni wybór odmiany, gleby, dojrzałość zbieranych warzyw i  sposób zbioru. Do długotrwałego przechowywania przydatne są następujące odmiany: Arkansas, Blizzard, Farinto, Hiberna, Kenton F1, Fahrenheit F1, Bartek i Maciek. Do przechowywania przeznacza się warzywa zdrowe, bez uszkodzeń mechanicznych i tych powodowanych przez choroby i szkodniki. Pory te nie mogą być także przerośnięte czy zwiędnięte. Ponadto muszą mieć krótko przycięte korzenie oraz liście skrócone do dwukrotnej długości części wybielonej. Część wybielona musi być obrana przez usunięcie pierwszego liścia wraz z pochwą liściową.

Nie jesteśmy w stanie zatrzymać procesów zachodzących w roślinach, a możemy je jedynie ograniczyć. Dzięki odpowiednim metodom przechowywania jesteśmy w stanie uniknąć strat jakościowych i ilościowych tak, by przechowywane płody jak najdłużej zachowały swoje walory. Na dobre przechowywanie decydujący wpływ ma panująca temperatura, wilgotność powietrza i ziemia, w której się je przechowuje (w przypadku przechowywanych w ziemi) oraz higiena pomieszczenia.

W praktyce stosowane są trzy metody przechowywania porów: pozostawienie porów, niewykopanych na plantacji, dołowanie oraz przechowywanie roślin w chłodni. W przypadku przechowywania roślin poza chłodnią istotna jest temperatura. Ilość plonu handlowego może spaść nawet o połowę w stosunku do tego uzyskanego jesienią, jeśli zima jest niesprzyjająca. Wpływ mają tu temperatura, jej wahania, wiatr i okrywa śnieżna.

Jednym ze sposobów wymagających najmniejszych nakładów jest przechowywanie w polu. Jest to to jednak metoda zalecana w rejonach o łagodniejszych zimach. Zbiór z pola możliwy jest wiosną, po rozmarznięciu gleby. Istnieje ryzyko utraty dużej ilości plonu, które można zmniejszyć okrywając rośliny włókniną polipropylenową (najczęściej od listopada do kwietnia). Rośliny pozostawione na polu zbyt długo w drugiej połowie maja wytwarzają pędy kwiatostanowe i tracą wartość handlową.

W przypadku dołowania porów na zagonach ważne jest aby wybrać odpowiedni teren, w którym nie zbiera się woda. W innym przypadku zalane wodą warzywa mogą szybko gnić. Zebrane rośliny sortuje się, usuwając nadgniłe i uszkodzone części, a następnie umieszcza w poprzek zagonów na takiej głębokości, aby zakryć wybieloną część cebuli. Pozostała część rośliny powinna pozostać ponad powierzchnią kopczyka. Rośliny okrywa się słomą lub innym materiałem izolacyjnym.

Jednym z najbardziej kosztownych sposobów jest umieszczenia roślin w chłodni. Sposób ten jest praktykowany przez dużych producentów i pozwala na najmniejsze - w porównaniu z pozostałymi metodami - straty w plonach. Oczyszczone, wyselekcjonowane rośliny umieszcza się pionowo w specjalnych skrzynkach dla pora lub na płask w skrzynkach uniwersalnych bądź paletach skrzyniowych. Pory są szczególnie wrażliwe na więdnięcie, dlatego nawet przy małych stratach masy znacznie obniża się ich wartość handlowa. Aby zmniejszyć straty w wyniku parowania przed umieszczeniem roślin w temperaturze 0 st. C powinno się je schłodzić do 1-2 st. C.

Przed sprzedażą pory są przygotowywane poprzez dodatkowe czyszczenie i sortowanie, a dokładne normy są określane przez odbiorcę.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI