PARTNER SERWISU

Popyt na selery. Jak uprawiać te warzywa?

Autor: Krystyna Zagórska, sadyogrody.pl 30 stycznia 2015 09:36

Popyt na selery. Jak uprawiać te warzywa? fot. shutterstock.com

Powierzchnia uprawy selera korzeniowego wynosi ponad 3 tys. hektarów i wciąż wzrasta z uwagi na stałe zapotrzebowanie rynku świeżych warzyw. Mniej popularny w naszym kraju - seler naciowy, poza sezonem jest importowany z krajów Europy Zachodniej.

Gleba przeznaczona pod uprawę selera powinna być żyzna, zasobna w wodę i składniki pokarmowe, o dobrej strukturze (pH 6,5-7,5). Dobrym przedplonem w uprawie selera są rośliny kapustne i cebulowe oraz warzywa o krótkim okresie wegetacji tj. sałata, szpinak, rzodkiewka. Seler ma wysokie wymagania pokarmowe, należy go uprawiać w pierwszym roku po oborniku lub nawozach zielonych. Nawożenie mineralne należy stosować na podstawie wyników analizy chemicznej gleby.

Seler uprawia się wyłącznie z rozsady przygotowanej pod osłonami, gdyż niska temperatura powietrza prowadzi do jarowizacji i przedwczesnego tworzenia się pędów kwiatostanowych. Nasiona należy wysiewać od połowy lutego do początku marca. Wskazane jest zaprawianie nasion przeciwko septoriozie np. preparatem Safrun T 65 DS (3g/kg). Optymalna temperatura do czasu wzejścia siewek wynosi 22-24 st.C, następnie stopniowo obniża się do 14-18 st.C w dzień i 11-14 st.C w nocy. Siewki pikujemy po około 2-3 tygodniach w rozstawie 5x5 cm.

Rozsadę sadzi się w połowie maja do początku czerwca. W przypadku selera korzeniowego najczęściej stosuje się rozstawę 30-50x20-30 cm, natomiast u selera naciowego 40-60x20-30 cm. W trakcie uprawy istotne jest odchwaszczanie oraz spulchnienie gleby, w celu utrzymania prawidłowych stosunków wodno-powietrznych. W okresie intensywnego wzrostu roślin (koniec lipca - połowa września) konieczne jest obfite podlewanie. Najczęściej występujące szkodniki w uprawie selera to nicienie, mszyce, liściolubka selerowa, połyśnica marchwianka, zmienniki oraz rolnice. Natomiast do najgroźniejszych chorób należą – wirus mozaiki, septorioza oraz parch selera.

W przypadku selera naciowego na około 2-3 tygodnie przed planowanym zbiorem wykonuje się tzw. bielenie. Dobrze wyrośnięte rośliny owija się ciemną folią i podwiązuje sznurkiem, aby nie dopuścić światła do wewnętrznych liści rozety. Zabieg ten poprawia walory smakowe, łodygi są delikatniejsze w smaku i tracą gorycz. Konsumenci wybierają odmiany o grubych łodygach, gdyż są kruche i smaczniejsze. Do uprawy poleca się następujące odmiany: Zefir, Helios, Imperial, Tango, Kylian, Artur.

Zbiór selera naciowego można rozpocząć już w lipcu oraz w sierpniu, gdy wszystkie rozety są już wykształcone. Selery sadzone w późniejszym terminie dorastają we wrześniu i są zbierane do nadejścia przymrozków. Natomiast selery korzeniowe przeznaczone do przechowywania należy zbierać w połowie października do czasu pierwszych mrozów. Najlepiej przechowują się korzenie średniej wielkości, ze zwartym miąższem, bez pustych przestrzeni w środku. Selery można przechowywać w temperaturze 0-1 st.C i wilgotności względnej powietrza 95-98 proc. nawet przez okres 8 miesięcy. Odmiany polecane do przechowywania: Denar, Albin, Edward, Zagłoba, Brillant, Diamant oraz Prinz.

Seler korzeniowy poza przeznaczeniem na świeży rynek jest również cennym warzywem dla przetwórstwa m.in. do wyrobu soków, mieszanek warzywnych oraz mrożonek. W Polsce uprawa selera naciowego (pomimo korzystnych warunków klimatyczno-glebowych) nie jest rozpowszechniona. W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie tym warzywem, przede wszystkim ze strony przemysłu spożywczego, dla którego jest doskonałym surowcem. Aktualna cena selera korzeniowego na rynku hurtowym wynosi 1,20-2,00 zł/kg, natomiast naciowego 2,50-3,20 zł/szt.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI