PARTNER SERWISU

Poplonowa uprawa roszponki warzywnej na zbiór jesienny

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 lipca 2016 15:16

Poplonowa uprawa roszponki warzywnej na zbiór jesienny W uprawach poplonowych producenci uzyskują nawet dwu krotnie wyższe plony niż wiosną./ fot. shutterstock.com

Poplonowa uprawa roszponki warzywnej w krajach Europy Zachodniej, takich jak Francja, Niemcy czy Włochy rozpowszechniona jest na szeroką skalę, pod osłonami. Warzywo to cechuje się krótkim okresem wegetacji, a także dobrym plonowaniem w warunkach naszego kraju.

Warto postawić na uprawę roszponki warzywnej z uwagi na możliwość zwiększenia asortymentu warzyw liściowych przez okres późnojesienny i zimowy. Warzywo to wyróżnia się lekko orzechowym smakiem (bez goryczy), przez co stanowi idealny komponent do popularnych na krajowym rynku mieszanek sałatkowych.

Nasiona roszponki z przeznaczeniem na zbiór jesienny można wysiewać do gruntu od końca lipca, aż do ostatnich dni sierpnia. W późniejszym terminie prowadzone są uprawy na zbiór w miesiącach zimowych i wczesną wiosną, przy zastosowaniu okryć z folii. Na Zachodzie Europy, w krajach nastawionych na produkcję tego warzywa prowadzona jest uprawa z rozsady pod osłonami.

Roszponka warzywna dobrze plonuje w warunkach klimatycznych naszego kraju. Znosi spadki temperatury do -8 st. C, dzięki temu może być pozostawiana w gruncie przez miesiące zimowe. Pod plantacje warto przeznaczać stanowiska słoneczne i gleby próchniczne, średnio zwięzłe, o pH 6,0-7,0.

Nawozy azotowe (80-100 kg/ha N) w połowie dawki dostarczane są przed rozpoczęciem uprawy, a następnie po wschodach roślin. Fosfor (40-60 P2O5) i potas (80-120 K2O) - w okresie wiosennym. Roszponka korzystnie reaguje na nawożenie obornikiem, zastosowanym w drugim roku przed planowanym terminem uprawy.

W warunkach suszy należy pamiętać o regularnym nawadnianiu uprawy, bowiem roszponka, z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy jest wrażliwa na niedostatek wody. Istotne znaczenie w uzyskaniu plonu dobrej jakości ma regularne usuwanie chwastów. Zagrożeniem w uprawach poplonowych mogą być szkodniki, tj. mszyce, a także miniarki żerujące na liściach.

Do zbioru roszponki przystępuje się w październiku - w zależności zagospodarowania plonu pozyskiwane mogą być pojedyncze liście. Należy podkreślić, że z upraw poplonowych producenci uzyskują wyższe plony niż wiosną. Roszponka podobnie jak inne warzywa liściowe powinna być dostarczana na rynek bezpośrednio po zbiorze.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI