PARTNER SERWISU

Poplonowa uprawa pora na zbiór jesienny

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 lipca 2015 11:05

Poplonowa uprawa pora na zbiór jesienny www.shutterstock.com

W Polsce w ciągu ostatnich lat wzrasta zainteresowanie uprawą pora. W okresie letnim i jesiennym warzywo to uprawiane jest w dużej mierze na potrzeby przemysłu – jako surowiec na susz, bądź dodatek do mrożonek.

Por jest warzywem o niewielkich wymaganiach cieplnych. Optymalna temperatura wzrostu i rozwoju tego warzywa mieści się w zakresie 15-20 st. C. Odmiany późne znoszą spadki temperatury do - 15 st. C, co stwarza możliwość przetrzymywania ich w polu przez zimę. Por najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, próchnicznych. Odczyn gleby powinien wynosić 6,0-7,4.

Do uprawy pora na zbiór jesienny polecane są późne odmiany, m.in. ‘Baca’, ‘Juhas’, ‘Janosik’, ‘Golem’, ‘Juhas’, ‘Tango’, ‘Winner’ oraz ‘Titus’.

Dobrym przedplonem w uprawie pora są warzywa wcześnie schodzące z pola, m.in. wczesna kapusta, kalafior, czy marchew. Nie zaleca się uprawy po roślinach cebulowych, z uwagi na większe ryzyko porażenia przez choroby i szkodniki. Przerwa w produkcji tego warzywa na tym samym stanowisku powinna wynosić 3-4 lata.

Wskazana jest uprawa pora w drugim roku po nawożeniu organicznym. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych powinny wynosić 150-200 kg/ha N, 100-160 kg/ha P2O5, 150-240 kg/ha K2O. Nawozy fosforowe i potasowe, oraz połowę dawki azotu rozsiewa się na około 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady, zaś pozostałą część azotu stosuje się pogłównie.

Z początkiem lipca dobrze wyrośniętą rozsadę pora (12-16 tygodniową), wysadza się na miejsce stałe - w rzędy, co 10-12 cm. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Zachwaszczenie można ograniczyć poprzez ściółkowanie gleby, m.in. czarną folią polietylenową, bądź włókniną. W okresach niedoboru wody wskazane jest nawadnianie plantacji, dzięki czemu można uzyskać większy plon lepszej jakości.

Dużym zagrożeniem w uprawie mogą być choroby, m.in. rdza pora, alternaria, biała zgnilizna różowa pora oraz zgnilizna korzeni pora. Na plantacji znaczne szkody mogą również wyrządzić szkodniki, tj. wciornastek tytoniowiec, miniarka porówka, śmietka cebulanka, wgryzka szczypiorka, bądź szkodniki glebowe – rolnice oraz pędraki.

Zbiór odmian późnych (na spożycie zimą) przeprowadza się w październiku, lub w listopadzie. Z uprawy można uzyskać plon wielkości 35 t/ha. Pora można przechowywać w temperaturze 0-1 st. C oraz wilgotności powietrza 95-98 proc. Przez dłuższy okres około 3-4 miesiące pora można przechowywać w chłodni z kontrolowana atmosferą. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM