Poplonowa uprawa jarmużu - jak uzyskać plon dobrej jakości?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 01 września 2016 15:37

Poplonowa uprawa jarmużu - jak uzyskać plon dobrej jakości? fot. shutterstock.com

Do połowy września można wysadzać rozsadę jarmużu z przeznaczeniem na zbiór późnojesienny i w miesiącach zimowych. Warzywo to niegdyś niedoceniane w naszym kraju bardzo zyskało na popularności, a to za sprawą wysokich właściwości odżywczych, w tym znacznych ilości soli mineralnych i witamin.

Uprawa jarmużu nie jest trudna i nie wymaga wysokich nakładów. Jarmuż jest warzywem o zdecydowanie mniejszych wymaganiach klimatycznych w porównaniu do pozostałych warzyw kapustnych. Dzięki tolerancji na ujemne temperatury (nawet -15 st. C) może pozostać w gruncie przez miesiące zimowe, przez co w kolejnym sezonie jest jednym z pierwszych warzyw gruntowych dostępnych na rynku.

Rozsadę jarmużu z dobrze wykształconymi (3-4) liśćmi można wysadzać na miejsce stałe do połowy września. Pod uprawę warto przeznaczać stanowiska słoneczne. Jarmuż dobrze rośnie i plonuje na glebach piaszczysto-gliniastych o odczynie pH 6,5-7,0. Z uwagi na dobrze rozwinięty system korzeniowy znosi okresowe niedobory wody, aczkolwiek plon dobrej jakości liści można na uzyskać na plantacjach nawadnianych.

W okresie letnim, przy wysokich temperaturach uprawy warto cieniować. Pielęgnacja roślin polega na spulchnianiu międzyrzędzi oraz nawadnianiu w okresach suszy. Poprzez ściółkowanie plantacji można ograniczyć straty wody i rozwój chwastów. Należy pamiętać, aby nie zakładać lokalizować upraw jarmużu po innych warzywach kapustnych, z uwagi na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób i szkodników. Przerwa w uprawie na tym samym polu powinna wynosić co najmniej 4 lata.

Na glebach o dobrej strukturze, rozsadę jarmużu sadzi się w drugim, bądź trzecim roku po nawożeniu organicznym. Odmiany o wyższym wzroście wymagają większych ilości składników pokarmowych z gleby niż odmiany niskie. Istotne znaczenie w uprawie tego warzywa ma nawożenie potasem, bowiem pierwiastek ten wpływa na lepszą jakość (mięsistość) liści. Nawozy fosforowe i potasowe dostarczane są przed wysadzeniem rozsady, natomiast azot w 3 dawkach – pierwsza przed, a reszta w trakcie uprawy.

Zbiory jarmużu można przeprowadzać sukcesywnie od października do wiosny w następnym sezonie. Należy mieć na uwadze, że liście nie nadają się do dłuższego przechowywania (max. 4 tygodnie w temp. 0-1 s. C, wilgotność ok 95 proc). Dlatego powinny być szybko dostarczane do sprzedaży. Jarmuż coraz częściej uprawiany jest również z przeznaczeniem do przetwórstwa – konserwowania i mrożenia. 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI