PARTNER SERWISU

Poplonowa uprawa brokuła – na jakie czynniki warto zwrócić uwagę?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 04 lipca 2016 09:36

Poplonowa uprawa brokuła – na jakie czynniki warto zwrócić uwagę? Dobrze wykształcone róże brokułu można uzyskać przy umiarkowanej temperaturze/ fot. shutterstock.com

Od końca czerwca do pierwszej dekady lipca przypada termin sadzenia rozsady brokuła z przeznaczeniem na zbiór jesienny. Jak uniknąć problemów w uprawie tego warzywa?

Dobrze wykształcone róże brokułu można uzyskać przy umiarkowanej temperaturze 14-19 st. C. W poprzednim sezonie odnotowano słabsze plonowanie warzyw kapustnych w porównaniu do ubiegłych lat. Przyczyną mniejszych zbiorów była susza, która również w obecnym sezonie zagraża uprawom. Efektem zbyt wysokiej temperatury oraz niedoboru wody w podłożu są deformacje pąków oraz przerastanie liśćmi róż.

Produkowaną w okresie letnim rozsadę należy zabezpieczyć przed słońcem, a dodatkowo pamiętać o regularnym nawadnianiu, gdyż brokuł (podobnie jak kalafior) jest warzywem o dużym zapotrzebowaniu na wodę. Pod uprawę warto przeznaczać glebę o jak najlepszej strukturze, zasobną w próchnicę i składniki pokarmowe. Podłoże powinno mieć pH w granicach 6,2-7,0.

Zalecana jest uprawa brokułów w pierwszym roku po nawożeniu organicznym - dawka 30-40 t/ha. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych (kg/ha) pod uprawę brokułu powinny wynosić – 50-100 N, 60-70 P2O5, 180-200 K2O. Nawozy fosforowe i potasowe należy dostarczać w trakcie przygotowania pola pod uprawę. Pierwszą dawkę azotu podaje się przed wysadzeniem rozsady, zaś drugą pogłównie.

W uprawie brokułu może wystąpić niedostatek molibdenu, który powoduje biczykowatość (redukcję blaszki liściowej). Z kolei niedobór boru prowadzi do brązowienia pąków kwiatowych lub ogólnej deformacji stożka wzrostu. Aby temu zapobiec wskazane jest stosowanie superfosfatu borowanego lub boraksu. Według zaleceń, molibden można dostarczać podlewając rozsadę 0,1 proc. roztworem molibdenianu sodowego lub amonowego.

Brokułów nie należy uprawiać po innych warzywach kapustnych, ze względu na ryzyko wystąpienia tych samych chorób i szkodników. Zalecana przerwa w uprawie powinna wynosić 4 lata. Aktualne zalecenia obejmują zwalczanie bielinka kapustnika i rzepnika, piętnówki kapustnicy oraz mszycy kapuścianej. Spośród chorób zagrożeniem dla upraw brokułu jest kiła kapusty, czerń krzyżowych oraz mokra zgnilizna bakteryjna.

Pielęgnacja uprawy polega na odchwaszczaniu oraz pogłównym nawożeniu roślin. Brokuły cechują się wysokim zapotrzebowaniem na wodę, w szczególności w fazie wiązana róż. Dlatego w przypadku braku odpowiedniej ilości opadów wskazane jest nawadnianie plantacji. Zbiór brokułów należy przeprowadzać w momencie, gdy róże są w pełni uformowane oraz zwarte.

Należy pamiętać, że róże brokułów powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, bowiem składowane w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej szybko tracą wartość handlową i nie nadają się do sprzedaży. Istotne znaczenie ma prawidłowe schłodzenie róż bezpośrednio po zbiorze oraz stosowanie specjalistycznej folii, co umożliwia wydłużenie okresu przechowywania.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI