PARTNER SERWISU

Pomidory typu cherry - jaką odmianę warto wybrać do uprawy?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 października 2015 10:33

Pomidory typu cherry - jaką odmianę warto wybrać do uprawy? W ofertach firm nasiennych są pomidory o czarnym wybarwieniu owoców/ fot. shutterstock.com

W naszym kraju coraz powszechniej uprawiane są odmiany drobnoowocowe pomidorów typu cherry. W ofertach firm dostępny jest duży wybór różnorodnych odmian, m.in. o oryginalnej barwie skórki i miąższu, a także nietypowym kształcie. Odmiany te stanowią uatrakcyjnienie ofert sprzedażowych.

Nowością na rynku w sezonie 2016 roku jest pomidor ‘White Cherry’. Owoce tej odmiany wyróżniają się blado żółtym wybarwieniem – są niemal białe. Osiągają dojrzałość po około 70 dniach od wysadzenia. Posiadają wyważony, lekko kwaśny smak. Rośliny wymagają palikowania lub podwiązywania. Odmiana ta jest bardzo plenna.

Owoce odmiany ‘Super Snow White’ posiadają również niemalże biały kolor skórki. W kształcie są okrągłe (masa 25-50 gram). Na dużą atrakcyjność tej odmiany wpływa słodki smak owoców, przez co  w stanowią one doskonały składnik sałatek. Pomidory fazę dojrzałości konsumpcyjnej osiągają po około 72 dniach od wysadzenia do gruntu.

Ciekawą (średniowczesną) odmianą o owocach koloru kości słoniowej jest pomidor winogronowy - ‘Ivory Pear’. Odmiana ta wytwarza niewielkie owoce (masa 30 gram), o cienkiej skórce. Pomidor ten podobnie jak inne drobnoowocowe typu cherry, cechuje się dużą plennością.

Na rynku dostępna jest również odmiana pomidorów o dość unikalnym wybarwieniu owoców – ‘Orange Green Zebra’. Skórka pomidorów pokryta jest pomarańczowymi akcentami i zielonymi pasami, zaś wnętrze owocu - zielone. Pomidory tej odmiany są większe od typowych cherry, lecz mniejsze w porównaniu do pomidorów sałatkowych.

W ofertach firm nasiennych są pomidory o czarnym wybarwieniu owoców.

Cenną odmianę, bogatą w antyoksydanty stanowi pomidor ‘Indigo Rose’. Owoce pod wpływem bezpośredniego działania promieni słonecznych stają się całkowicie czarne. Niedojrzałe owoce mają zielony miąższ, zaś dojrzałe zmieniają kolor na purpurowo czerwony. Pomidory tej odmiany są dość niewielkie - nie przekraczają masy 60 gram.

‘Dancing with Smurfs’ to również przykład odmiany o czarnym wybarwieniu owoców. Dolna ich część w trakcie dojrzewania przebarwia się na kolor intensywnie czerwony. Owoce osiągają wagę 15-20 gram. Dojrzewają po około 67 dniach. Roślina podczas uprawy wymaga podwiązywania silenie rosnących pędów, bądź palikowania.

Nową odmianą na rok 2016 jest pomidor ‘Bing Cherry’. Owoce tej odmiany są niewielkie (2,5 cm średnicy). Zbiór należy przeprowadzać systematycznie, aby uniknąć występowania pęknięć napomidorach. Odmiana ta jest bardzo plenna – rośliny przeważnie są „obsypane” owocami. Dojrzewa po około 65 dniach od wysadzenia.

Odmiana ‘Indigo Blueberries’ charakteryzuje się ciemnoczerwonymi owocami, które w miarę dojrzewania stają się czarne. Owoce (typu winogronowego) są odporne na pękanie, również dobrze znoszą transport. Odmiana ta jest średniopóźna. Dojrzałość konsumpcyjną osiąga zwykle po 75 dniach po wysadzeniu do gruntu.

Jedną z nowości odmianowych  na sezon 2016 jest ‘Amethyst Cream’. Pomidory tej odmiany posiadają nietypowe barwy: ametystowo-purpurowo-czarne. W smaku są wyraźnie kwaskowate, z lekko słodkim posmakiem. Odmiana ta jest plenna - obficie plonuje już po około 75 dniach. Wymaga stosowania podpór lub podwiązywania.

W sprzedaży dostępna będzie odmiana ‘Green Doctor Frosted’, która wytwarza zielone owoce o słodkim smaku i delikatnej, pokrytej meszkiem skórce. Pomidory tej odmiany można spożywać jako przekąski, nadają się również do wyrobu przetworów. Osiągają dojrzałość po około 82 dniach od wysadzenia roślin do gruntu.

Z kolei pomidor ‘Dawson’s Russian Oxheart’ posiada dwukolorowe owoce w kształcie serca. Są żółto-pomarańczowe, zaś po przekrojeniu - wyraźnie różowe. Wraz z dojrzewaniem kolor różowy może być widoczny również na zewnętrznej części owocu. Osiągają masę nawet do 900 gram. Rośliny wysoko rosną - wymagają palikowania.

Plenną odmianą „wchodzącą” na rynek w 2016 roku jest ‘Crimean Rose’. Owoce tej odmiany są wydłużone (zbliżone do winogron). Posiadają delikatną skórkę oraz słodki smak. Są odporne na pękanie – polecane do upraw w chłodniejszym klimacie. Nadaj się zarówno do przetworów, jak i mogą być spożywane w stanie świeżym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM