PARTNER SERWISU

Polskie gospodarstwa warzywnicze są coraz bardziej wyspecjalizowane (zdjęcia)

Autor: www.sadyogrody.pl 29 lipca 2015 10:14

- Polska jest jednym z czołowych producentów warzyw w Unii Europejskiej. W produkcji kapusty, buraków, oraz pieczarek zajmujemy nawet pierwsze miejsce – powiedziała prof. dr hab. Małgorzata Korbin, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, podczas Dnia Otwartych Drzwi IO w Skierniewicach.

- W ostatnim roku produkcja warzyw zwiększyła się o 7,6 proc. i osiągnęła 4 332 tys. ton. W roku 2014 saldo obrotów warzyw, ich przetworów i pieczarek wzrosło o 447 mln euro, co świadczy o dużej dynamice eksportu - mówiła prof. dr hab. Małgorzata Korbin.

Prof. Korbin podkreśliła, że tak wysoki poziom polskiego warzywnictwa jest nierozerwalnie związany z wymianą informacji pomiędzy naukowcami, producentami i przetwórcami warzyw oraz przedstawicielami służb doradczych.

- Żeby polskie warzywnictwo dalej prężnie się rozwijało konieczna jest wysoka specjalizacja. Skończyły się czasy „pięknej” tradycji, na której powinniśmy się opierać. Wchodzimy w nowoczesność. Polskie gospodarstwa warzywnicze są coraz bardziej wyspecjalizowane. Wykorzystywane są w nich nowoczesne technologie uprawy i metody przechowywania – mówiła dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Dodała, że towar dostarczany przez polskich producentów pod względem jakości nie różni się od towaru prezentowanego przez dostawców zagranicznych.

Podczas Dnia Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa producenci warzyw zapoznali się z wynikami najnowszych badań prowadzonych zarówno na polach doświadczalnych, jak i w uprawie pod osłonami, oraz w pieczarkarni. Ponadto zaprezentowano realizowane w IO projekty badawcze – Biorewit, HortiEnergia, Trichoderma.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI