PARTNER SERWISU

Polska staje się światowym potentatem w uprawie pieczarek

Autor: www.sadyogrody.pl 28 lipca 2015 09:34

Polska staje się światowym potentatem w uprawie pieczarek Polacy spożywają a także produkują coraz więcej pieczarek/ fot. shutterstock

Polski rynek pieczarek ma się dobrze i wciąż się rozwija. Spożywamy coraz więcej pieczarek, rośnie też ich eksport do krajów Europy. Polska jest największym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Jedna czwarta pieczarek w UE to produkty znad Wisły, a 35 procent importowanych pieczarek na świecie pochodzi z naszego kraju. Do niedawna Holandia była liderem rynku.

60 procent wszystkich wpływów z wywozu warzyw i ich przetworów stanowią dochody z eksportu pieczarek. Dziś do naszych największych odbiorców należą m.in.: Niemcy, Holandia, Francja, Wielka Brytania.

Polska poradziła sobie z embargiem nałożonym przez Rosję. Przed nałożeniem zakazu to nasi wschodni sąsiedzi byli głównym odbiorcą tego produktu. Sankcje gospodarcze ze strony Rosji zmusiły producentów do znalezienia innych rynków zbytu. W 2014 roku Polska utrzymała poziom przychodów ze sprzedaży pieczarek z roku wcześniejszego. Jaki będzie obecny rok? Wiele zależy od tego, czy zostanie utrzymany rosyjski zakaz, jednak mimo to polscy producenci z nadzieją patrzą w przyszłość. Oprócz olbrzymiego eksportu, również nasz rodzimy rynek  generuje duże zapotrzebowanie na pieczarki. Wciąż wzrasta ich konsumpcja w Polsce, chociaż i tak jemy ich mniej niż w innych europejskich krajach.

Do niedawna liderem wśród krajowych producentów była Wielkopolska. Dziś palmę pierwszeństwa dzierży Podlasie. Rejon Łosic, leżących pod Siedlcami, staje się potentatem na rynku. To właśnie w tym regionie zlokalizowana jest Collegium Mazovia Innowacyjna Szkoła Wyższa, jedyna taka uczelnia w kraju, oferująca podyplomowe studia z ekonomiki i organizacji produkcji grzybów jadalnych. 

Mimo wielu zawirowań na rynku, segment pieczarek  utrzymuje stabilne tempo wzrostu. Według zapowiedzi Krystiana Szudygi, prezesa Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, na działania promocyjne w tym roku zostanie wydane około 3 mln zł. Ma to pomóc w umocnieniu się na pozycji lidera w Europie.

To sprawia, że coraz więcej osób interesuje się możliwościami uprawy tych bogatych w witaminę D, a także fosfor, potas, żelazo i selenu grzybów.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI