Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 21 września 2015 09:56

Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów / fot. shutterstock

Polska to ważny europejski producent pomidorów, ale wciąż potrzebna jest promocja spożycia tych warzyw – mówił Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami podczas Dni Ogrodnika w Gołuchowie. Krajowa produkcja pomidorów wynosi 712 tysięcy ton, z czego 80 proc. przeznaczonych jest na rynek polski, a pozostałe 20 proc. kierowane jest na eksport.

Z roku na rok rośnie produkcja pomidorów pod osłonami, która gwarantuje większą stabilność oraz lepszą wydajność. Niestety, spożycie tych warzyw w Polsce wciąż jest na niezadowalającym poziomie wynoszącym 9,98 kg na osobę.

Aby poprawić te niekorzystne tendencje Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami stworzyło program „Pomidory dobre z natury”. Jego celem jest promocja spożycia pomidorów na rynku polskim i niemieckim oraz podniesienie świadomości konsumenckiej na temat walorów odżywczych tych warzyw. Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej, a jego budżet wyniesie 3 miliony euro. Jego realizacja rozpocznie się w 2016 roku, po akceptacji przez Komisję Europejską.

- Program będzie mieć charakter informacyjno-promocyjny. Za pośrednictwem Internetu, prasy i telewizji oraz poprzez wypowiedzi dietetyków i ekspertów do spraw żywienia chcemy dotrzeć do szerokiej gamy konsumentów i poinformować ich o bogatych walorach zdrowotnych i odżywczych pomidorów z Polski. Ważne jest dla nas pokazanie, że częste spożycie warzyw, w szczególności właśnie pomidorów, jest filarem zdrowej, zbilansowanej diety” – poinformował Maciej Mularski, prezes SPPiOPO podczas Dni Ogrodnika, które odbyły się w dniach 12-13 września w Gołuchowie.

Pomidory posiadają szereg cennych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie każdego konsumenta. Duży owoc pomidora (ok. 180 g) pokrywa aż 60 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto zawiera duże ilości witaminy E i K, witamin z grupy B, beta-karotenu.

Według ekspertów do spraw żywienia pomidory są najlepszym źródłem antyoksydantów, w szczególności likopenu, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Posiadają także liczne składniki mineralne – potas, wapń, magnez, żelazo, mangan czy kobalt.

Pomidory są niskokaloryczne, a przy tym bardzo zdrowe i pożywne. Aż w 93 proc. składają się z wody, a 100 g owocu to jedynie 15 kalorii. Wysoka zawartość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

 

 

 

 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI