PARTNER SERWISU

Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 21 września 2015 09:56

Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów / fot. shutterstock

Polska to ważny europejski producent pomidorów, ale wciąż potrzebna jest promocja spożycia tych warzyw – mówił Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami podczas Dni Ogrodnika w Gołuchowie. Krajowa produkcja pomidorów wynosi 712 tysięcy ton, z czego 80 proc. przeznaczonych jest na rynek polski, a pozostałe 20 proc. kierowane jest na eksport.

Z roku na rok rośnie produkcja pomidorów pod osłonami, która gwarantuje większą stabilność oraz lepszą wydajność. Niestety, spożycie tych warzyw w Polsce wciąż jest na niezadowalającym poziomie wynoszącym 9,98 kg na osobę.

Aby poprawić te niekorzystne tendencje Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami stworzyło program „Pomidory dobre z natury”. Jego celem jest promocja spożycia pomidorów na rynku polskim i niemieckim oraz podniesienie świadomości konsumenckiej na temat walorów odżywczych tych warzyw. Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej, a jego budżet wyniesie 3 miliony euro. Jego realizacja rozpocznie się w 2016 roku, po akceptacji przez Komisję Europejską.

- Program będzie mieć charakter informacyjno-promocyjny. Za pośrednictwem Internetu, prasy i telewizji oraz poprzez wypowiedzi dietetyków i ekspertów do spraw żywienia chcemy dotrzeć do szerokiej gamy konsumentów i poinformować ich o bogatych walorach zdrowotnych i odżywczych pomidorów z Polski. Ważne jest dla nas pokazanie, że częste spożycie warzyw, w szczególności właśnie pomidorów, jest filarem zdrowej, zbilansowanej diety” – poinformował Maciej Mularski, prezes SPPiOPO podczas Dni Ogrodnika, które odbyły się w dniach 12-13 września w Gołuchowie.

Pomidory posiadają szereg cennych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie każdego konsumenta. Duży owoc pomidora (ok. 180 g) pokrywa aż 60 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto zawiera duże ilości witaminy E i K, witamin z grupy B, beta-karotenu.

Według ekspertów do spraw żywienia pomidory są najlepszym źródłem antyoksydantów, w szczególności likopenu, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Posiadają także liczne składniki mineralne – potas, wapń, magnez, żelazo, mangan czy kobalt.

Pomidory są niskokaloryczne, a przy tym bardzo zdrowe i pożywne. Aż w 93 proc. składają się z wody, a 100 g owocu to jedynie 15 kalorii. Wysoka zawartość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM