Pietruszka naciowa – wartościowe warzywo liściowe

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 11 marca 2016 11:18

Pietruszka naciowa – wartościowe warzywo liściowe Pietruszka naciowa jest cennym warzywem liściowym/ fot. shutterstock.com

Pietruszka naciowa jest cennym warzywem liściowym. Może być spożywana bezpośrednio w stanie świeżym, jak również stanowi surowiec dla przemysłu – suszenia, lub zamrażalnictwa. Na jakie czynniki warto zwrócić uwagę przy uprawie tego warzywa?

W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępne są odmiany pietruszki naciowej wyróżniające się barwą liści, która może być jasno-, bądź ciemnozielona. Na rynku znane są odmiany o gładkiej blaszce liściowej, takie jak Fest (w typie Karnaval), Festival, Gigante d'Italia, Commun, Rialto, Novas czy Felicia, a także o liściach silnie kędzierzawych - Extra Triple Curled, Moss Curled, Verta oraz Robust.

Pietruszka naciowa ma niewielkie wymagania cieplne. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w przedziale 15-18 st. C. Pod uprawę warto przeznaczać gleby żyzne, o dobrej strukturze oraz zasobne w próchnicę. Pietruszki naciowej nie należy sadzić po roślinach z rodziny selerowatych, ani po warzywach korzeniowych. 

Warzywo to uprawia się przeważnie wczesną wiosną (koniec marca-początek kwietnia), poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu, bądź z siewu późniejszego w lipcu. Pietruszka może być również uprawiana z rozsady, co umożliwia uzyskanie wcześniejszych i wyższych plonów w porównaniu do siewu bezpośredniego.

Do podstawowych zabiegów agrotechnicznych należy odchwaszczenie oraz nawadnianie plantacji w okresach niedoboru wody tak, aby liście zachowały odpowiednią barwę. Zbiory przeprowadza się sukcesywnie w miarę dorastania liści, od lipca do listopada. Z uprawy gruntowej można uzyskać średni plon wielkości do 30 t/ha.

Pietruszka naciowa przeznaczona na bezpośrednie zapotrzebowanie rynku świeżych warzyw dostępna jest w sprzedaży w pęczkach. Przemysł przetwórczy wykorzystuje liście przede wszystkim do suszenia. Pietruszka również jest uprawiana w obiektach szklarniowych, ukierunkowanych na produkcję ziół. Dzięki temu w stanie świeżym dostępna jest dla konsumentów przez cały rok.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI