Pieprzyca siewna – jak uprawiać to warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 marca 2016 16:19

Pieprzyca siewna – jak uprawiać to warzywo? Uprawa gruntowa pieprzycy siewnej w naszym kraju jest mało rozpowszechniona/ fot. shutterstock.com

Uprawa pieprzycy siewnej w naszym kraju jest mało rozpowszechniona. Warto postawić na to warzywo ze względu na krótki okres wegetacji, łatwość w uprawie, a także cenne wartości odżywcze, bowiem naukowcy podają, że liście pieprzycy zawierają około trzykrotnie większe ilości witaminy C niż pomidory.

Pieprzyca siewna cechuje się niewielkimi wymaganiami klimatycznymi. Optymalna temperatura kiełkowania wynosi 20-22 st. C. Warzywo to dobrze rośnie przy około 10 st. C, z kolei przy wyższych temperaturach (18 st. C) można uzyskać większe plonowanie. Pod uprawę warto wybierać stanowiska półcieniste.

Warzywo to cechuje się krótkim okresem wegetacji. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 30-40 N kg/ha, 90 kg/ha P2O5, 95 kg/ha K2O. Pieprzyca preferuje stanowiska wilgotne, w związku z tym zalecane jest systematyczne nawadnianie plantacji, a w szczególności w przypadku wystąpienia suszy. Nie wskazana jest uprawa w monokulturze, ani po innych warzywach z rodziny Brassicaceae.

Pieprzycę można uprawiać poprzez sukcesywny wysiew nasion  wprost do gruntu w okresie marzec- wrzesień. Przy wczesnowiosennych terminach siewu warto stosować włókninę lub folię, co pozwala na uzyskanie wcześniejszych wschodów roślin. Produkcja pod osłonami umożliwia zaopatrzenie rynku świeżych warzyw przez cały rok.

Zbiór liści przeprowadza się zwykle po około 14-30 dniach od siewu w momencie, gdy rośliny osiągną odpowiednią wielkość, czyli 10-15 cm. Pieprzyca siewna należy do grupy warzyw nietrwałych, w związku z tym nie wskazane jest  dłuższe składowanie tego warzywa. Aby przedłużyć trwałość, liście po zbiorze warto schłodzić i przechowywać w trakcie obrotu handlowego w foliowych opakowaniach.

Pieprzyca siewna dużą popularność zdobyła w krajach europejskich, takich jak Niemcy, Francja, Dania, czy Holandia. W naszym kraju uprawa tego warzywa prowadzona jest wyłącznie na skalę amatorską. Pieprzyca to cenna roślina przyprawowa - liście stanowią dodatek do różnego rodzaju potraw, m.in. sałatek, bądź surówek.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI