PARTNER SERWISU

Pieczarkowa grupa Okechamp zwiększa moce

Autor: Puls Biznesu 22 października 2015 08:16

Pieczarkowa grupa Okechamp zwiększa moce Zeszłoroczne przychody grupy Okechamp sięgnęły 400 mln zł; fot. shutterstock.com

Okechamp zwiększa moce i stawia na innowacje. Założona przez polskich i holenderskich biznesmenów grupa to dziś 4.-5. gracz na europejskim rynku przetworzonych grzybów. Rośnie po cichu i jak na drożdżach - czytamy w "Pulsie Biznesu".

Okechamp, którym zarządza Leszek Ejsmont, ma własną kompostownię, pieczarkarnie oraz zakłady przetwórstwa i mrożenia grzybów w Polsce oraz Holandii. Zeszłoroczne przychody grupy sięgnęły 400 mln zł (dla porównania: w 2011 było to 270 mln zł). Zdecydowana większość, bo 85 proc., produkcji trafia dziś na eksport - czytamy w "PB".

W zeszłym roku spółka rozbudowała zakład przetwórczy w Grodzisku Wielkopolskim, co pozwoliło jej zwiększyć moce o 100 proc., a w tym inwestuje w kolejną pieczarkarnię. Na krajowych półkach, co ciekawe, Okechamp nie słynie z grzybów. Większość sprzedawanego w Polsce asortymentu to inne przetworzone warzywa, np. suszone pomidory. 

Firma stawia na innowacje. Ostatnio zaciekawiło ją odkrycie amerykańskich naukowców, którzy zbudowali z pieczarek baterię do telefonu komórkowego. 

Więcej w "Pulsie Biznesu".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI