Pędzenie rabarbaru – w jakich warunkach przeprowadzać ten zabieg?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 listopada 2015 09:09

Pędzenie rabarbaru – w jakich warunkach przeprowadzać ten zabieg? Zbiór ogonków liściowych przeprowadza się zwykle po około 4-5 tygodniach od rozpoczęcia pędzenia/ fot. shutterstock.com

Dla przyspieszenia zbiorów ogonków liściowych rabarbaru można zastosować zabieg pędzenia, który umożliwia uzyskanie plonu w okresie od grudnia do końca kwietnia. Zabieg ten ma na celu wzbogacenie rynku świeżych warzyw, który w okresie zimowym jest dość ubogi. Z pędzenia rabarbaru można uzyskać plon wielkości do 20 kg/m2.

Karpy rabarbaru pobiera się na przełomie października i listopada. Do pędzenia przeznacza się zwykle 2-3 letnie karpy, co pozwala uzyskać wyższe i lepsze jakościowe plony. Rabarbar powinien cechować się dużą zdrowotnością (wolny od chorób i szkodników). Przed zaplanowanym pędzeniem nie należy silnie eksploatować karp rabarbaru, bądź warto skrócić okres zbiorów.

Po wykopaniu karpy należy pozostawić na plantacji przez okres 3-4 tygodni, aby przerwać ich spoczynek - za pomocą działania niskiej temperatury. Zbyt krótki okres przemarznięcia karp negatywnie wpływa na wysokość plonu i jakość uzyskanych ogonków liściowych. Pędzenie rozpoczyna się w listopadzie, bądź grudniu. 

Rabarbar powinien być pędzony w pomieszczeniach o ograniczonym dostępie światła. Dzięki takim warunkom ogonki liściowe stają się mniej włókniste, a przybierają bardziej czerwone zabarwienie. Podczas tego zabiegu należy utrzymywać temperaturę w zakresie 13-16 st. C. W chłodniejszych pomieszczeniach plonowanie jest późniejsze. Natomiast zbyt wysoka temperatura sprawia, że ogonki liściowe posiadają gorszą jakość.

W trakcie pędzenia należy również utrzymywać stałą wilgotność podłoża, bowiem zbyt wysoka sprzyja porażeniu karp rabarbaru przez choroby grzybowe. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do umiarkowanego nawadniania i wietrzenia uprawy. Zbiór ogonków liściowych rabarbaru przeprowadza się zwykle po około 4-5 tygodniach (przełom grudnia i stycznia do lutego).

Długość ogonków liściowych w momencie zbioru powinna wynosić około 20 cm. Z pędzonej uprawy można uzyskać plon wielkości do 2o kg/m2. W sezonie można wykonać maksymalnie 2 zabiegi pędzenia. Schłodzone ogonki rabarbaru można przechowywać w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej powietrza powyżej 90 proc. przez okres około 4 tygodni.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI