Pędzenie rabarbaru – w jakich warunkach przeprowadzać ten zabieg?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 listopada 2015 09:09

Pędzenie rabarbaru – w jakich warunkach przeprowadzać ten zabieg? Zbiór ogonków liściowych przeprowadza się zwykle po około 4-5 tygodniach od rozpoczęcia pędzenia/ fot. shutterstock.com

Dla przyspieszenia zbiorów ogonków liściowych rabarbaru można zastosować zabieg pędzenia, który umożliwia uzyskanie plonu w okresie od grudnia do końca kwietnia. Zabieg ten ma na celu wzbogacenie rynku świeżych warzyw, który w okresie zimowym jest dość ubogi. Z pędzenia rabarbaru można uzyskać plon wielkości do 20 kg/m2.

Karpy rabarbaru pobiera się na przełomie października i listopada. Do pędzenia przeznacza się zwykle 2-3 letnie karpy, co pozwala uzyskać wyższe i lepsze jakościowe plony. Rabarbar powinien cechować się dużą zdrowotnością (wolny od chorób i szkodników). Przed zaplanowanym pędzeniem nie należy silnie eksploatować karp rabarbaru, bądź warto skrócić okres zbiorów.

Po wykopaniu karpy należy pozostawić na plantacji przez okres 3-4 tygodni, aby przerwać ich spoczynek - za pomocą działania niskiej temperatury. Zbyt krótki okres przemarznięcia karp negatywnie wpływa na wysokość plonu i jakość uzyskanych ogonków liściowych. Pędzenie rozpoczyna się w listopadzie, bądź grudniu. 

Rabarbar powinien być pędzony w pomieszczeniach o ograniczonym dostępie światła. Dzięki takim warunkom ogonki liściowe stają się mniej włókniste, a przybierają bardziej czerwone zabarwienie. Podczas tego zabiegu należy utrzymywać temperaturę w zakresie 13-16 st. C. W chłodniejszych pomieszczeniach plonowanie jest późniejsze. Natomiast zbyt wysoka temperatura sprawia, że ogonki liściowe posiadają gorszą jakość.

W trakcie pędzenia należy również utrzymywać stałą wilgotność podłoża, bowiem zbyt wysoka sprzyja porażeniu karp rabarbaru przez choroby grzybowe. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do umiarkowanego nawadniania i wietrzenia uprawy. Zbiór ogonków liściowych rabarbaru przeprowadza się zwykle po około 4-5 tygodniach (przełom grudnia i stycznia do lutego).

Długość ogonków liściowych w momencie zbioru powinna wynosić około 20 cm. Z pędzonej uprawy można uzyskać plon wielkości do 2o kg/m2. W sezonie można wykonać maksymalnie 2 zabiegi pędzenia. Schłodzone ogonki rabarbaru można przechowywać w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej powietrza powyżej 90 proc. przez okres około 4 tygodni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.