Pasternak zwyczajny – warto postawić na uprawę tego warzywa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 listopada 2015 12:35

Pasternak zwyczajny – warto postawić na uprawę tego warzywa Aktualnie pasternak w naszym kraju ma niewielkie znaczenie gospodarcze/ fot. shutterstock.com

Pasternak uprawiany jest z przeznaczeniem do spożycia w stanie świeżym, bądź dla przemysłu spożywczego, m.in. produkcji mrożonek. Część użytkową tego warzywa stanowią korzenie, wyglądem zbliżone do pietruszki korzeniowej. W naszym kraju panują odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy tego warzywa.

Korzenie pasternaku są wydłużone – w górnej części zgrubiałe, zwężające się ku dołowi. Wyglądem przypominają pietruszkę korzeniową, jednak dorastają do większych rozmiarów. Na długość przyrastają do 20-40 cm, zaś grubość korzenia może wynosić 5-12 cm. Korzenie posiadają białą, bądź szarobrunatną skórkę.

Pasternak ma niewielkie wymagania cieplne. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 16-18 st. C. Warzywo to najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, zasobnych w próchnicę o pH 6,0-7,0. Pod uprawę nie nadają się podłoża zbyt zwięzłe i podmokłe. Uprawie sprzyjają stanowiska słoneczne – dzięki takim warunkom można uzyskać wyższy plon.

Pod plantację stanowisko powinno być odpowiednio przygotowane, pozwala to uniknąć zdeformowań korzeni. Zaleca się uprawę w drugim roku po oborniku, zaś na glebach żyznych – w trzecim. Przygotowując plan nawożenia warto uwzględnić analizę gleby. Orientacyjne dawki nawozów wynoszą 80-150 kg/ha N, 85-140 kg/ha P2O5, 130-200 kg/ha K2O.

Pasternak uprawia się z siewu nasion wprost do gruntu (marzec-kwiecień). Aby zapewnić wyrównane wschody, plantację można okryć folią, bądź agrowłókniną (do fazy 2-3 liści). Dzięki uprawie na redlinach uzyskuje się wyrównany plon dłuższych korzeni. Redliny należy uformować w 2 rzędach, przeważnie co 67,5 -75,0 cm.

Plantację pasternaku należy regularnie odchwaszczać. Istotne znaczenie ma również nawadnianie – od momentu wysiewu nasion do wschodów roślin. Dostarczanie wody zaleca się przede wszystkim w okresach suszy. Warzywo to nie powinno być uprawiane na stanowiskach po innych  warzywach korzeniowych, ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób i szkodników.

Zbiór korzeni przeprowadza się w październiku, bądź na początku listopada. Z uprawy można uzyskać plon wielkości 20-50 t/ha, a nawet przy sprzyjających warunkach klimatycznych - 80 t/ha. Korzenie pasternaku można przechowywać w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej na poziomie 95-98 proc. przez okres 4-6 miesięcy.

Aktualnie w naszym kraju pasternak jest warzywem o niewielkim znaczeniu gospodarczym. Duże uznanie zdobył jednak w Niemczech, Francji, Holandii, Anglii, Irlandii, a także w krajach skandynawskich. Korzenie pasternaku nadają się do spożycia na surowo - jako dodatek do surówek i sałatek, bądź po obróbce termicznej.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI