PARTNER SERWISU

Papryka ostra – warto inwestować w uprawy polowe, czy pod osłonami?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 listopada 2015 13:04

Papryka ostra – warto inwestować w uprawy polowe, czy pod osłonami? Papryka ostra znana inaczej jako chili/ fot. shutterstock.com

Papryka ostra znana inaczej jako chili, bądź pieprzowiec roczny należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Z uwagi na mniej sprzyjające warunki klimatyczne w naszym kraju zaleca się uprawę papryki w tunelach foliowych. Dzięki takiej produkcji można uzyskać wyższy plon w porównaniu do plantacji polowych.

Papryka ostra jest warzywem z rodziny psiankowatych. Cechuje się wysokimi wymaganiami klimatycznym. Optymalna temperatura wzros¬tu i rozwoju w ciągu dnia mieści się w zakresie 24-26 st. C, zaś nocą powinna być niższa 16-18 st. C. Spadek poniżej temperatury do 14 st. C powoduje zahamowanie wzrostu, natomiast rośliny zamierają przy 0 st. C. Temperatura podłoża nie powinna być niższa niż 20 st. C.

Podczas uprawy należy zapewnić roślinom odpowiednie warunki świetlne, gdyż zacienienie wpływa na słabsze wykształcenie i wybarwienie owoców. Na wielkość plonu ogólnego niekorzystnie oddziałuje również niedostatek wody. Papryka wymaga równomiernego nawadniania, przede wszystkim w trakcie kwitnienia i owocowania.

Papryka ostra preferuje gleby piaszczysto-gliniaste, żyzne, zasobne w próchnicę. Odczyn podłoża powinien być lekko kwaśny (pH 6-6,5). Rozsadę na miejsce stałe wysadza się zwykle w maju (faza 8-10 liści właściwych). Natomiast w uprawach polowych wskazany jest termin po 15 maja, z uwagi na ryzyko wystąpienia przymrozków. Przy sadzeniu zaleca się rozstawę 40 x 50 cm.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do odchwaszczania, uzupełniania składników pokarmowych oraz nawadniania plantacji. Paprykę pod osłonami warto prowadzić przy sznurkach, gdyż pędy pod dużą ilością owoców mogą ulegać uszkodzeniom. Spośród chorób zagrożeniem w uprawie może być szara pleśń i zgnilizna twardzikowa, zaś ze szkodników, m.in. wciornastek zachodni, przędziorek, mączlik szklarniowy – uprawy pod osłonami, oraz mszyce i zmieniki.

Zbiór papryki ostrej przeprowadza się w fazie pełnej dojrzałości fizjologicznej, gdy owoce są w pełni wybarwione. Plon ogólny uwarunkowany jest sposobem prowadzenia plantacji. Jak wiadomo w uprawach pod osłonami można uzyskać większy plon, ze względu na możliwość sterowania parametrami (doświetlanie, temperatura).

Największe ośrodki produkcyjne papryki chili zlokalizowane są w krajach Ameryki Południowej, zaś w Europie uprawa tego warzywa rozpowszechniona jest na Węgrzech.W naszym kraju uprawy polowe prowadzone są w południowo-zachodnich rejonach Polski, gdzie panują najkorzystniejsze warunki klimatyczno-glebowe, m.in. ciepłe i żyzne gleby, dłuższy okres wegetacji. 

W zależności od odmiany papryka posiada różnorodną barwę, a także ciekawy kształt - spiczasty, owalny, bądź stożkowy. Owoce mogą mieć kolor od żółtego do fioletowego, który zmienia się w zależności od fazy dojrzałości. Paprykę ostrą można marynować, bądź suszyć, również spożywane są surowe owoce. Papryka o zielonym wybarwieniu posiada łagodniejszy smak w porównaniu do odmian czerwonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI